1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksessa uusi käänne

Kanadan pääministeri aikoo tavata Europarlamentin puhemiehen Davosissa. Taustalla on EU:n pyyntö tarkistaa valmiiksi neuvotellun sopimuksen riitojen ratkaisua. Tämän toivotaan avaavan pattitilanteen EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä vapaakauppaneuvotteluissa.

Ulkomaat
Trudeau Davosissa
Justin Trudeau on Davosin talousfoorumissa ensimmäistä kertaa Kanadan pääministerinä.Laurent Gillieron / Epa

EU on kaikessa hiljaisuudessa pyytänyt Kanadaa avaamaan niiden välisen vapaakauppasopimuksen investointisuojaa koskevan kohdan, kertoi Kanadan yleisradioyhtiö CBC (siirryt toiseen palveluun)torstaina. Europarlamentin puhemiehen Martin Schulzin onkin määrä tavata Kanadan päämininisteri Justin Trudeau lauantaina Davosin talousfoorumissa Sveitsissä.

Kauppasopimus oli pitkälti edellisen, konservatiivisen pääministerin Stephen Harperin aikaansaannos. Mutta lokakuun vaalien jälkeen Kanadaa on luotsannut keskusta-vasemmistolainen Justin Trudeau. CBC arvelee, että EU toivoo Kanadan uusien poliittisten tuulien avaavan mahdollisuuden katsastaa riitojen ratkaisua vielä kerran.

Vapaakauppasopimukset herättävät närää

EU ja Kanada saivat elokuussa 2014 päätökseen keskinäisen vapaakauppasopimuksensa neuvottelut (CETA). Sopimus on kuitenkin vielä vaille lopullista sinettiä. Sellainen pitää saada jäsenmailta sekä Europarlamentilta.

Europarlamentti on osoittanut kasvavaa arvostelua erityisesti sopimuksen investointisuojaa ja riitojen ratkaisumenettelyä kohtaan. Arvostelu on äitynyt niin voimakkaaksi, ettei sopimuksen läpimeno parlamentissa ole varmaa.

Myös kansalaiset ovat osoittaneet mieltään vapaakauppasopimuksia vastaan ympäri Euroopan, voimakkaimmin Ranskassa ja Saksassa.

CETA-sopimuksessa riitojen ratkaisijaksi on sovittu parjattu välimiestuomioistuin. Se antaa yrityksille mahdollisuuden haastaa valtiot oikeuteen, jos ne katsovat taloudellisia etujaan poljetun. Välimiesoikeutta on moitittu epädemokraattiseksi ja suljetuksi.

Samaan aikaan suuremman vapaakauppasopimuksen neuvottelut EU:n ja Yhdysvaltojen välillä (TTIP) ovat olleet jumiutuneena. Syynä ovat erimielisyydet juuri riitojen ratkaisumallista.

Tähtäimessä EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus

CBC:n mukaan EU yrittäisi taivutella Kanadan sopimukseen samanlaista riitojen ratkaisua, jota se on yrittänyt tarjota Yhdysvalloille sovinnon eleenä kärkevimmille vapaakauppakriitikoille. Sen mukaan riitojen ratkaisuun perustettaisiin uusi tuomioistuin, jossa olisi pysyvät ammattituomarit, ja jonka päätöksistä voisi valittaa.

Myös läpinäkyvyyden parantamista luvataan.

Yhdysvallat on suhtautunut viileästi EU:n avaukseen. Se haluaisi jatkaa TTIP-neuvotteluita vanhanmallisen riitojen ratkomismenettelyn pohjalta.

EU:n logiikka menee niin, että jos Kanada voi hyväksyä uudet periaatteet riitojen ratkaisuun, se auttaisi myös Yhdysvaltojen taivuttamisessa, ja pattitilanteesta päästäisiin eteenpäin.

Välimiesmenettelyä on käytetty useissa muissa vapaakauppasopimuksissa kuten Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksessa NAFTA:ssa ja hyväksymistä vaille valmiissa Yhdysvaltojen ja Tyynenmeren valtioiden vapaakauppasopimuksessa TPP:ssä.

Lue seuraavaksi