Espanjan hallitusneuvottelujen umpisolmu tiukkenee

Espanjan virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy ei saa tukea suurelle koalitiolle. Sosialistit ja Podemos tahtovat vasemmiston "muutoshallituksen".

Ulkomaat
Silmälasipäinen Mariano Rajoyseisoo kahden mustan varjomaisen hahmon keskellä. Taustalla kuvassa näkyy häimeänä hahmona nainen. Taustaväri on vihreä.
Espanjan oikeistolaisen kansanpuolueen johtaja Mariano Rajoy luopui hallituksenmuodostajan tehtävistä.Rafa Alcaide / EPA

Espanjan vaikeudet uuden hallituksen muodostuksessa saivat yllättävän käänteen eilen perjantaina, kun virkaa tekevä pääministeri, oikeistojohtaja Mariano Rajoy kieltäytyi yrityksestä koota hallitus.

Rajoy myönsi, ettei hänellä ole "tällä hetkellä" riittävää tukea uudelleenvalinnalleen. Hän sanoi kuitenkin yhä etsivänsä lisätukea ja korosti, ettei suinkaan luovu aikeestaan jatkaa pääministerinä.

Espanjan kuningas Felipe VI, jonka tehtävä on nimetä hallitustunnustelija, ilmoitti, että prosessia jatketaan ensi keskiviikkona.

Sosialistit syyttävät Rajoyta taktikoinnista

Rajoyn jälkeen seuraava hallitustunnustelija olisi sosialistijohtaja Pedro Sánchez. Tämä kuitenkin ilmoitti lauantaina, ettei ole käytettävissä, ellei Rajoy ensin luovu lopullisesti.

Espanjan sosialistijohtaja Pedro Sánchez puhuu medialle Espanjan parlamentin alahuoneessa Madridissa. Sánchezilla on musta puku. Hänen edessään näkyy mikrofoni. Sánchez näyttää vakavalta ja korostaa sanojaan molemmilla käsillään.
Espanjan sosialistien johtaja Pedro Sánchez vaatii, että Rajoy luopuu hallituksenmuodostajan tehtävistä lopullisesti.Sergio Barrenechea / EPA

Sosialistipuolueen lausunnossa Rajoyta syytettiin "perustuslakia ja kansalaisten etuja loukkaavasta" taktikoinnista.

Rajoyn siirto hämmensi myös politiikan kommentaattoreita. Rajoyn arveltiin toivovan, että Sánchez epäonnistuu vasemmistohallituksen kasaamisessa ja joutuu taipumaan niin sanottuun suureen koalitioon oikeiston kanssa.

Separatistit vaa´ankielenä

Joulun alla pidetyt vaalit mullistivat Espanjaa, sillä parlamenttiin nousi kaksi merkittävää uutta ryhmää: uusvasemmiston radikaali Podemos eri vaaliliittoineen sekä liberaalipuolue Ciudadanos.

Tarvetta hakea useiden puolueiden hallituspohjaa ei ennen ollut. Maata on johtanut kulloinkin eniten ääniä saanut suurpuolue, joko sosialistit tai kansanpuolue.

Vaalit lisäksi johtivat vasemmisto- ja oikeistoryhmien väliseen pattitilanteeseen, jossa enemmistöä ei ole kummallakaan puolella.

Kaiken kukkuraksi vaa´ankielen asemassa on kaksi katalonialaista separatistipuoluetta, joiden tavoite on nopea yksipuolinen irtoaminen Espanjasta.

Luopuu mutta ei luovuta

Virkaa tekevällä pääministerillä Rajoylla oli oikeus yrittää hallituspohjan löytämistä ensimmäisenä. Kansanpuolue säilyi vaaleissa suurimpana, vaikka sen kannatus romahti kauas enemmistöasemista, vajaaseen 29 prosenttiin.

Kaikki vasemmistoryhmät sekä separatistit kuitenkin vastustavat Rajoyn uudelleenvalintaa.

– Minulla ei ole tarpeeksi tukea tällä hetkellä, vaan päinvastoin enemmistö vastustaa valintaani, Rajoy myönsi perjantai-iltana, kun hän oli ilmoittanut kuninkaalle ratkaisustaan.

– En luovu aikeesta jatkaa pääministerinä – mutta katson, että tarvitsemme aikaa vuoropuhelulle yleisen edun nimissä, Rajoy määritti.

Rajoy vahvisti, että hän edelleen tarjoaa sosialisteille yhteishallitusta, johon kuuluisi myös uusi liberaalipuolue Ciudadanos.

Toisaalta Ciudadanos ilmoitti lauantaina, ettei Rajoy ole ollut heihin yhteydessä. Puolue sanoi aloittavansa keskustelut yhteistyönäkymistä sosialistien kanssa.

Podemos esitteli jo hallituksen

Sosialistijohtaja Pedro Sánchez on kaavaillut "edistysvoimien" vasemmistohallitusta Podemos-puolueen kanssa.

– Sánchez ei edes suostu puhumaan kanssani, Rajoy valitti.

Podemos eri vaaliliittoineen nousi parlamenttiin yli 20 prosentin kannatuksella. Se lähes ohitti sosialistit, jotka saivat vain 22 prosenttia – vähemmän kuin koskaan.

Podemosin nuori, poninhäntätukkainen johtaja Pablo Iglesias esitteli perjantaina näyttävästi jo oman hallitusmallinsa.

– Me olemme täällä hallitaksemme. Siksi katson, että minulle kuuluu varapääministerin tehtävä tulevassa muutoshallituksessa, Iglesias ilmoitti.

Pääministeriksi hän haluaa Sánchezin, ja ottaisi hallitukseen mukaan myös kommunistit.

Pablo Iglesias puhuu tiedotustilaisuudessa puhujanpöntön takaa. Hänen molemmilla puolillaan seisoo joukko muita puolueen edustajia, kaksi naista ja kolme miestä. Parrakkaalla Iglesiasilla on valkoinen kauluspaita ja hänen hiuksensa on sidottu poninhännälle. Taustalla näkyy ilmeisesti Espanjan lippu.
Pablo Iglesiasin johtama vasemmistolainen Podemos-puolue haluaisi purkaa Espanjan kulukuripolitiikan.Sergio Barrenechea / EPA

Podemos purkaisi menokurin

Tavoitteena olisi sosiaalinen talouspolitiikka. Siihen kuuluisivat tukiohjelmat köyhien auttamiseksi, asuntohäätöjen pysäyttäminen, työntekijöiden oikeuksien kohentaminen ja varattomien energiansaannin turvaaminen.

Käytännössä se tarkoittaisi Rajoyn hallituksen menokurin ja uudistusten laajaa purkua.

Myös Sánchez listasi perjantaina sosialistien tavoitteita, jotka pitkälti muistuttivat Podemosin esittämiä.

Espanjan budjettivajeen on määrä painua tänä vuonna viimein kolmeen prosenttiin, mutta EU:n komission mukaan vielä tarvittaisiin lisäsäästöjä tai veronkiristyksiä, ei menojen kasvattamista.

Sosialistit erimielisiä

Mutta vasemmistollakaan ei ole enemmistöä hallituksensa taakse – elleivät he tee kauppoja Katalonian separatistien kanssa.

Tämä on nostanut myrskyn sosialistipuolueessa, joka valtaosin puolustaa valtioyhtenäisyyttä.

Sánchezin hankkeella on puolueessa vastustajia, jotka katsovat, että nyt ei ole oikea hetki valtapelille, joka saattaa vahvistaa sekä valtionhajottajia että uusvasemmistoa sosialistien kustannuksella.

Rajoy halunnee siksi odottaa sosialistien mielenmuutosta, mutta Sánchez on toisaalta useaan otteeseen jyrkästi kieltäytynyt yhteistyöstä kansanpuolueen kanssa.

Rajoyn mukaan Espanja tarvitsisi nyt laajapohjaista poliittista vakautta ja kansallista yhtenäisyyttä peruskysymyksissä.

Valtion hajoamisen uhka on todellinen. Kansainvälinen huoli yhä velkaisen Espanjan tulevaisuudesta kasvaa. Se heikentää jo talousnäkymiä.

Ellei hallitusta kyetä muodostamaan, edessä ovat uudet vaalit. Aikaa yrityksille on näillä näkymin suunnilleen maaliskuun loppuun.