1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Serbialainen erakko peri omaisuuden – ja antoi sen pois

Itä-Serbian vuorilla asuva nainen sai mittavan perinnön Australiassa asuneelta mieheltään, mutta lahjoitti rahat hänestä huolehtiville kyläläisille.

Marija Zlatic mökissään tammikuussa 2015. Kuva: AFP

86-vuotias Marija Zlatic asuu pienessä mökissä Serbian itäosan vuorilla kahden tunnin matkan päässä lähimmästä kylästä. Viisi vuotta sitten Zlatic kuuli, että hänen Australiassa asunut miehensä oli kuollut.

Zlatic pyysi naapuriaan selvittämään asiaa ja sai vihdoin viime vuoden lopulla kuulla perineensä miesvainajansa. Perinnön arvo oli lähes miljoona Australian dollaria, eli noin 611 000 euroa.

Zlatic kuitenkin lahjoitti koko perintönsä läheisen kylän asukkaille, jotka huolehtivat hänestä ja tuovat hänelle ruokaa, vettä sekä polttopuita.

– En tarvitse rahaa. Minulle riittää, että minulla on leipää, vettä ja polttopuuta, jotta pysyn lämpimänä talvella, Zlatic sanoi serbialaiselle B92-verkkosivustolle.

Zlatic sanoi olevansa tyytyväinen noin 65 euron suuruiseen eläkkeeseensä.

– Siellä, minne minä pian joudun, ei tarvitse rahaa. He tarvitsevat sitä enemmän, Zlatic totesi Vecernje Novosti -sanomalehdelle viitaten kyläläisiin.

Marija Zlatic kurkistaa kotitalonsa ovelta tammikuussa 2015. Kuva: AFP

Selvitystyö kesti vuosia

Zlatic ja hänen miehensä Momcilo muuttivat Australiaan vuonna 1956. Momcilo työskenteli puuseppänä ja Marija oli kotirouva. Hän palasi Serbiaan vajaa kaksi vuotta myöhemmin huolehtimaan sairaasta äidistään, eikä koskaan palannut Australiaan.

Marija ja Momcilo pitivät satunnaisesti yhteyttä kirjeitse. Jossain vaiheessa vuosien varrella Momcilo onnistui hankkimaan karjatiloja.

Kun Marija kuuli huhun miehensä kuolemasta, hän pyysi naapuriaan selvittämään asiaa. Tämä ei saanut selville mitään Australian Serbian-lähetystöstä eikä Serbian Australian-lähetystöstä. Hänen onnistui kuitenkin vahvistaa tieto Momcilon kuolemasta australialaisten lakimiesten kautta ja viime vuoden lopulla ilmeni, että Momcilolta oli jäänyt mittava omaisuus.

Momcilon karjatilojen arvo oli lähes kolme miljoonaa Australian dollaria, mutta verojen jälkeen perinnön arvoksi jäi vajaa miljoona.

Marijaa auttanut naapuri kertoi, että kyläläiset vierailevat edelleen tämän luona ja pilkkovat hänelle polttopuita. Marijan koirat ovat naapurin mukaan tämän parhaat ystävät. Naapuri sanoi, että Marija oli kieltäytynyt muuttamasta mukavampaan taloon.