Influenssa jyllää voimakkaana – Toimi näin, jos haluat vielä suojautua rokotteella

Influenssarokotteita on Suomessa yhä jäljellä. Rokotteesta kiinnostuneen kannattaa olla yhteydessä kuntansa terveysasemaan tai yksityiseen lääkäriasemaan. Täysi suoja muodostuu noin kahdessa viikossa ja piikki toimii myös myöhemmin keväällä Suomeen rantautuvaa H3N2-virusta ja B-influenssavirusta vastaan.

Kotimaa
Rypistynyt paperinenäliina.
Henrietta Hassinen / Yle

Mikäli haluat vielä suojautua kausi-influenssaa vastaan, kannattaa ottaa yhteys omaan terveysasemaan tai katsoa kunnan terveysaseman nettisivuilta, millä tavoin rokotteen voi saada, suosittelee erikoistutkija Hanna Nohynek THL:stä.

Rokotuskäytännöt ajanvarauksineen ovat Nohynekin mukaan kuntakohtaisia.

– On kuitenkin muistettava, että influenssa-aalto on Suomeen jo rantautunut (siirryt toiseen palveluun) ja siihen, kun rokote antaa täyden suojan menee noin kaksi viikkoa pistoksen saamisesta, hän sanoo.

– Tulossa on kuitenkin vielä H3N2-virusta ja B-influenssavirusta, joita vastaan suoja ainakin ehtii vielä muodostua, Nohynek huomauttaa.

Suomeen on Nohynekin mukaan tilattu 1,3 miljoonaa rokoteannosta, joista ainakin 500 000 jäljellä (siirryt toiseen palveluun). Lapsille tarkoitettua nenäsumutetta ei ole enää saatavilla, koska sen käyttöaika meni umpeen.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Jos henkilö ei ole oikeutettu ilmaiseen rokotukseen, hän voi ostaa rokotteen apteekista reseptillä.

Myös yksityisiltä lääkäriasemilta voi rokotteen saada. Esimerkiksi Terveystalosta kerrotaan, että noin 30 euron hintaisen influenssapiikin saa tilaamalla ajan sairaanhoitajalta.

Tavanomaisesta ärhäkämmästä influenssaviruksesta ei Nohynekin tietojen mukaan ole kyse.

– H1N1- eli sikainfluenssavirus kiertää maapalloa, silloin on aivan normaalia, että myös terveet, rokottamattomat, riskiryhmien ulkopuolelta sairastuvat. Kun influenssavirus jyllää, niin yksi kymmenestä aikuisesta sairastuu ja kun viruksia on liikkeellä paljon, niin se, että rokottamattomat sairastuvat on aivan odotettua, hän sanoo.

Yliopiston Apteekista kerrotaan, että rokote on loppunut tukusta eikä sitä enää lisää tule, mutta pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Vantaan Tammiston ja Helsingin Malmin apteekeista Vaxigrip-pistosta vielä löytyy.

Usean sairaanhoitopiirin alueella influenssakausi on aluillaan. Esimerkiksi Pohjois-Savossa uumoillaan, että pahin influenssa-aika on vielä edessä, kun taas Kainuussa epidemia näyttää olevan jo taittumassa. Ainakin kolmen ihmisen tiedetään menetyneen influenssaan tänä vuonna.