Hyppää sisältöön

STT: Venäläinen rajavartija kertoo FSB:n organisoivan turvapaikanhakijoita rajalle

Rajavartijan mukaan turvapaikanhakijoiden kuljetus Suomen rajalle on järjestettyä, turvallisuuspalvelu FSB olisi sen takana ja lapsiperheitä priorisoitaisiin. Jo aiemmin on esitetty arvioita, että turvapaikanhakijoiden kulku Venäjältä Suomeen olisi organisoitua toimintaa.

Afganistanilaiset Nazirulhag (vas) ja Rahmatullah odottelivat puomiasemalla 3 kilometriä Alakurtista itään lauantaina 23. tammikuuta 2016 Venäjän rajavartiolaitoksen lupaa päästä jatkamaan matkaansa Suomeen Sallan Kelloselän raja-asemalle. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) uutisoi lauantaina venäläisen rajavartijan kertoneen STT:lle, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB organisoi yhdessä Muurmanskin alueella Kantalahden piirihallinnon ja Venäjän rajavartiolaitoksen kanssa turvapaikanhakijoiden pääsyä Suomen rajalle.

Rajavartijan mukaan FSB on mukana päättämässä, mikä auto lähtee milloinkin liikkeelle ja pääsee etenemään rajalle. Järjestelijät priorisoivat hänen mukaansa lapsiperheitä.

Venäjän puolella käynyt STT:n valokuvaaja kertoi Ilta-Sanomien mukaan nähneensä turvapaikanhakijoiden odottelevan autoissaan Alakurtissa noin 70 kilometriä Suomen rajasta. Valokuvaajan mukaan autoja oli kymmenkunta. Autojen matka oli katkaistu puomilla, muut autot sen sijaan oli päästetty ohi.

Valokuvaaja oli MTV:n mukaan ottanut kyytiinsä rajavartijan, jonka auto oli hyytynyt pakkasessa ja tämä oli kertonut turvapaikanhakijoihin liittyvästä menettelystä Venäjän puolella.

Jo aiemmin on esitetty arvioita, että turvapaikanhakijoiden kulku Venäjältä Suomeen on järjestettyä, tähän viittasivat muun muassa europarlamentaarikot Jussi Halla-aho (ps.) ja Petri Sarvamaa (kok.) lauantain aamu-tv:n lähetyksessä. He uskovat Venäjän käyttävän suurta maahanmuuttajajoukkoa oman ulkopolitiikkansa vipuvartena.

.
.