1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yliopistoissa pelätään työpaikkojen puolesta – "Emme ole ajautuneet selkään puukottamiseen"

Suomen yliopistokenttä on ennennäkemättömässä myllerryksessä juuri nyt. Hallituksen leikkausten seurauksena yliopistoissa on käynnissä laajat yt-neuvottelut, joiden seurauksena yli kaksi tuhatta ihmistä saattaa menettää työpaikkansa. Samaan aikaan yliopistoissa on meneillään muitakin muutoksia, jotka aiheuttavat epätietoisuutta työntekijöissä. Helsingin yliopistossa työntekijät jaksavat tukea toisiaan vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Tiina Erkkilä toivoo pääsevänsä hyvään tiimiin Helsingin yliopiston uudessa organisaatiossa. Kuva: Yle / Jyrki Ojala

Tiina Erkkilä on työskennellyt jo parikymmentä vuotta osastosihteerinä Helsingin yliopistolla. Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos sijaitsee 1820-luvulla rakennetussa Topelia-korttelissa Unioninkadulla.

Lämpimän keltaisten kivitalojen rauhallinen sisäpiha sulkee tulijan syliinsä ja vie menneen ajan tunnelmaan. On helppo uskoa Erkkilää, kun nainen sanoo, että hänestä on joka päivä mukavaa tulla töihin.

Työhuoneensa Erkkilä jakaa amanuenssi Paula Hattusen kanssa. Naiset huolehtivat opiskelijoiden asioista siitä päivästä kun nämä aloittavat yliopistossa aina valmistumiseen saakka.

Heidän vastuullaan ovat myös kurssien ja luentojen järjestelyt, tilojen varaamiset, palkkioiden maksamiset ja tiedottaminen. He tekevät näkymätöntä työtä, jonka olemassa oloa ei huomaa, kun laitoksen arki pyörii hyvin.

"Yritämme heittää herjaa ja mennä päivä kerrallaan eteenpäin"

Ennen vakaa ja turvallinen työpaikka on kuitenkin nyt muuttunut hyvin epävarmaksi, sillä yliopisto on ilmoittanut mittavista henkilöstövähennyksistä, joista suurin osa kohdistuu juuri hallinnon tehtäviin. Ikävästä tilanteesta huolimatta työkaverit jaksavat ylläpitää hyvää henkeä.

– Ihan siivoojasta ja vahtimestarista lähtien kaikki tukevat toinen toisiaan. Yritämme heittää herjaa ja mennä päivä kerrallaan eteenpäin. Töitä on onneksi paljon eli sekin auttaa, että keskittyy vaan töihin ja yrittää olla ajattelematta sitä mitä on edessä, Erkkilä sanoo.

Yliopisto muodostaa uuden palveluorganisaation, jossa ei riitä paikkoja kaikille nykyisille työntekijöille. Nyt hallinnossa työskentelee reilusti yli tuhat ihmistä, mutta vain kahdeksalle sadalle on työpaikka uudessa organisaatiossa.

– Me emme ole ajautuneet selkään puukottamiseen tai kilpailuun, koska olemme kaikki samalla viivalla. Kuka tahansa meistä voi joutua lähtemään. Tässä tilanteessa kukaan ei voita. Lähtijöiltä häviää työpaikka, ja niiltä jotka jäävät, häviää entisiä työkavereita, ja kaikki muuttuu, Erkkilä huokaa.

Yli kaksi tuhatta ihmistä saattaa menettää työpaikkansa

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n mukaan Suomen hallituksen toimet supistavat koko maan yliopistojen budjetteja kaikkiaan noin viidellä sadalla miljoonalla eurolla vuosina 2016–2019. Yt-neuvottelut ovatkin laajalti käynnissä monissa yliopistoissa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lappeenrannassa on irtisanottu viitisenkymmentä ja Aalto yliopistossa toista sataa ihmistä, mutta mittavimmat irtisanomiset ovat vielä edessäpäin, sillä Helsingin yliopisto saattaa vähentää jopa 1 200 työpaikkaa.

Miten ylipäätään jaksamme uskoa koulutuksen ja sivistyksen merkitykseen?

Helsingin yliopiston suomenkielen lehtori Terhi Ainiala

Helsingin yliopisto tavoittelee noin sadan miljoonan euron säästöjä – enimmäkseen henkilöstövähennyksillä, sillä kaksi kolmannesta yliopiston budjetista kuluu henkilöstömenoihin.

Lopullinen irtisanomisten määrä ilmoitetaan keskiviikkona 27. tammikuuta. Silloin saadaan tietää, miten henkilöstövähennykset jakautuvat eri työntekijäryhmiin, mutta vasta myöhemmin keväällä selviää henkilökohtaisella tasolla, kuka saa jäädä, ja kuka joutuu lähtemään.

Työrauha poissa, synkät näkymät

Aalto-yliopistossa professorit rajattiin yt-neuvottelujen ulkopuolelle, mutta Helsingin yliopistossa opetus- ja tutkimushenkilöstökään ei ole turvassa irtisanomisilta.

Fabianinkadulla sijaitsevassa yliopiston päärakennuksessa tunnelmat ovat epävarmat, hämmentyneet ja epäuskoisetkin, kuvailee suomen kielen lehtori Terhi Ainiala, joka toimii myös Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtajana.

– Normaali rauha ja keskittyminen varsinaiseen työhön ovat poissa. Myös monet täällä meillä joutuvat irtisanotuiksi, eivätkä määräaikaiset saa jatkaa tehtävissään. Näköalattomuus aiheuttaa huolta siitä, miten pystymme antamaan opiskelijoille ohjausta ja neuvontaa. Ja miten ylipäätään jaksamme uskoa koulutuksen ja sivistyksen merkitykseen, Ainiala pohtii.

Helsingin yliopiston suomenkielen lehtori Terhi Ainiala on huolissaan humanistisen alan tulevaisuudesta. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Monta muutosta samaan aikaan

Jatkossa yt-neuvotteluja voi tulla vielä rutkasti lisää, sillä koko yliopistokenttä on suurten muutosten kourissa. Parhaillaan selvitetään mahdollisuuksia yliopistojen profiloitumiseen, jotta ne voisivat keskittyä omiin vahvuusalueisiinsa.

Lisäksi Lappeenrannassa ja Tampereella kehitetään yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa.

Helsingin yliopisto puolestaan valmistautuu ottamaan ensi vuonna käyttöön tutkintouudistuksen, jonka tavoitteena on tehostaa opintopolkuja.

Rehtori Jukka Kola pohtii myös, miten yliopisto voisi tiivistää yhteistyötä omien tiedekuntiensa kesken.

– Nyt meillä on 11 tiedekuntaa ja neljä kampusta. Jos tiedekuntia olisi vähän pienempi määrä, voitaisiin suurempien kokonaisuuksien kautta paremmin hyödyntää niukkenevia resursseja.