Amazonin perustajan raketti teki toisen onnistuneen lentonsa – video

Raketti nousi juuri yli sadan kilometrin korkeuteen ja palasi takaisin laukaisupaikalleen. Kyse oli samasta Blue Origin -yhtiön raketista, joka teki samanlaisen lennon marraskuussa. Yhtiön omistajan Jeff Bezosin mukaan nyt tehty lento osoittaa, että raketteja voi käyttää uudelleen.

Ulkomaat
Raketti laukaistaan laukaisualustalta.
Raketti nousi juuri yli sadan kilometrin korkeuteen ja palasi takaisin laukaisupaikalleen. Bezosin mukaan onnistunut lento osoittaa, että kantoraketteja voidaan käyttää uudelleen. Toinen onnistunut lento on myös olennainen edistysaskel uudelleenkäytettävien kantorakettien kehityksessä.

Internet-yhtiö Amazonin perustajan Jeff Bezosin avaruusyhtiön Blue Originin raketti on yhtiön mukaan tehnyt toisen onnistuneen lentonsa.

New Shepard- raketti laukaistiin perjantaina Teksasissa, Yhdysvalloissa sijaitsevalta koealueelta. Se nousi 101 kilometrin korkeuteen ja sekä kantoraketti että avaruuskapseli palasivat onnistuneesti takaisin Maahan muutamaa minuuttia myöhemmin.

Sataa kilometriä pidetään avaruuden virallisena rajana. New Shepard ei saavuta nopeutta, joka veisi sen Maata kiertävälle radalle saakka, mutta Bezosin mukaan yhtiö pyrkii kehittämään tällaisen raketin.

Perjantaina lentänyt raketti oli sama, joka teki onnistuneen lennon viime marraskuussa, mikä Bezosin mukaan osoittaa, että niitä voidaan käyttää uudelleen. Toinen onnistunut lento on myös olennainen edistysaskel uudelleenkäytettävien kantorakettien kehityksessä. Raketin kapselin putoamisvauhti pieneni laskuvarjojen avulla vain viiteen kilometriin tunnissa sen putoamisen aikana.

Bezos ei kertonut laukaisusta etukäteen ja julkaisi sen jälkeenkin siitä vain vähän yksityiskohtia. Yhtiö tosin julkaisi lennosta myös videon. Arvelut raketin mahdollisesta toisesta laukaisusta alkoivat, kun Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset määräsivät testialueelle lentokiellon alkuviikosta.

Marraskuun lento oli ensimmäinen kerta, kun raketti laukaistiin pystysuoraan Maasta ja sen kaikki osat laskeutuivat pehmeästi takaisin maan pinnalle.

Bezosin lennot ovat olleet miehittämättömiä, mutta suunnitelmissa on myöhemmin lennättää myös matkustajia. New Shepardin kapseliin mahtuu kuusi ihmistä.

Toisen teknologiayrittäjän Elon Muskin SpaceX-raketti palasi onnistuneesti laskeutumisalustalle Floridassa joulukuussa. Sunnuntaina SpaceX:n paluu kuitenkin epäonnistui, kun yksi sen kantoraketin laskeutumisjalustoista antoi periksi ja raketti kaatui kyljelleen.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset