yle.fi-etusivu

Lauhtumisen ikävä seuraus: Putkirikot lisääntyneet eri puolilla Suomea

Jyväskylässä rikkoutunut venttiili aiheutti ison vesivahingon keskustassa sijaitsevan yökerhon tiloissa. Myös Helsingissä vahingontorjuntatehtävät ovat työllistäneet pelastuslaitosta.

Kotimaa
Liikennettä lumisateessa Helsingin keskustassa aikaisin sunnuntaina aamulla 24. tammikuuta. Pakkasta oli vain muutama aste.
Liikennettä lumisateessa Helsingin keskustassa aikaisin sunnuntaina aamulla 24. tammikuuta. Pakkasta oli vain muutama aste.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sään lauhtuminen on jo johtanut paikoitellen putkirikkojen lisääntymiseen. Sään pysyttely pakkasen puolella on kuitenkin voinut toistaiseksi säästää monet alueet enimmiltä vahingoilta.

Esimerkiksi Helsingin ja Jyväskylän seudulla pelastuslaitos on joutunut urakoimaan vesivahinkojen parissa tavanomaista enemmän. Helsingissä on myös kasvatettu vahingontorjuntavalmiutta sopimuspalokunnan avulla varmuuden vuoksi.

Helsingissä esimerkiksi Siltasaarenkadulla sijaitsevan liikekiinteistön lattialle pääsi valumaan viitisentoista senttiä vettä. Jyväskylässä vettä tulvi puolestaan muun muassa kahdessa kerroksessa toimivan yökerhon tiloihin Väinönkadulla.

– Kun lauhtuu, niin näitä alkaa usein tulla, kun kaupunki on vanhaa putkea täynnä, palomestari Toni Fohlin Helsingistä toteaa.

Toisaalta esimerkiksi Kuopion seudulla, Pohjois-Karjalassa, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla vesivahinkoja ei ole ollut tavanomaista enempää. Kuopiosta kuitenkin arvellaan, että vesivahinkojen määrä voi vielä kääntyä nousuun, kunhan lämpötilat kipuavat plussanpuolelle.