40 vuotta miehityksen alla – länsisaharalaiset haluavat viimein kansanäänestyksen

Sosiaalisessa mediassa pyörii kampanja kansanäänestyksen järjestämiseksi Länsi-Saharan tulevaisuudesta. YK on luvannut kansanäänestystä jo 25 vuotta. Länsi-Sahara sekoittaa myös Ruotsin politiikkaa.

Sosiaalisessa mediassa levitettävä kampanja vaatii Länsi-Saharaan kansanäänestystä siniseksi maalatun etusormen avulla. Kuva: Referendumnow-kampanja

Afrikan viimeiseksi siirtomaaksi kutsuttu Länsi-Sahara on nousemassa politiikan kartalle monella rintamalla.

Sosiaalisessa mediassa törmää kahteenkin Länsi-Saharaa koskevaan kampanjaan. Toinen kerää allekirjoituksia adressiin (siirryt toiseen palveluun), jossa vaaditaan kansanäänestystä Länsi-Saharan tulevaisuudesta. Se lähti liikkeelle Sveitsistä.

Toinen kehottaa Länsi-Saharan itsenäisyyttä tukevia aktivisteja vierailemaan Marokon miehittämällä alueella. Tätä kehotusta ryyditetään valokuvilla, joissa etusormi on maalattu siniseksi merkkinä äänestysoikeudesta. Tämä kampanja lähti liikkeelle Norjasta, kun Marokon poliisi oli käännyttänyt kymmeniä aktivisteja matkalla miehitetylle alueelle.

YK on luvannut vuodesta 1991 järjestää Länsi-Saharan tulevasta asemasta kansanäänestyksen, mutta sitä ei ole vieläkään järjestetty. Yli 100 000 länsisaharalaista on asunut jo 40 vuotta pakolaisleireillä Algeriassa. Loput asuvat toisen luokan kansalaisina Marokon miehittämällä alueella.

Länsi-Sahara on kuitenkin nousemassa uudelleen YK:n agendalle. Tätä osoittaa se, että pääsihteeri Ban Ki-moon on luvannut vierailla alueella maaliskuussa.

Ikea ja Ruotsin politiikka

Länsi-Sahara on sotkenut Ruotsin ulko- ja sisäpolitiikkaa viime viikot. Pitkään kestänyt episodi päättyi reilu viikko sitten, kun ulkoministeri Margot Wallström ilmoitti, että Ruotsin hallitus ei aio tunnustaa Länsi-Saharaa valtiona.

– Ruotsin hallitus tukee YK:n diplomaattisia ponnistuksia, jotta Länsi-Saharan kiistaan löytyisi sellainen ratkaisu, joka täyttää länsisaharalaisten itsemääräämisoikeuden, sanottiin ulkoministeriWallströmin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun)tammikuun puolivälissä.

Marokon viranomaiset estivät syyskuussa Ikean myymälän avaamisen Casablancassa. Kuva: Abdelhak Senna / Epa

Aiemmin, vuonna 2012, Ruotsin parlamentti oli äänestänyt tunnustamisen puolesta. Ruotsi olisi ollut ensimmäinen Euroopan maa, joka tunnustaa Länsi-Saharan. Kymmenet muut maat ovat sen jo tehneet, mutta EU on asettunut Marokon ja Länsi-Saharan kiistassa Marokon puolelle.

Ruotsin radio  epäilee (siirryt toiseen palveluun), että hallituksen päätöksen taustalla on Marokon painostus. Marokon viranomaiset estivät syyskuussa Ikean ensimmäisen myymälän avaamisen Marokossa. Viranomaiset vetosivat lupaongelmiin, mutta tiedotusvälineet ovat yhdistäneet teon Ruotsin Länsi-saharan politiikkaan.

Sittemmin tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Ikea saanee luvan jatkaa suunnitelmiaan Marokossa. Yhteys Länsi-Saharaa koskeviin päätöksiin näyttää selvältä.

Epäilemättä Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström halusi myös välttää sellaiset diplomaattiset jännitteet, joita hänen lausuntonsa Saudi-Arabiasta ovat synnyttäneet. Myös Palestiinan valtion tunnustaminen aiheutti kinaa Ruotsin ja Israelin välille.