Tarkkana auton rattiin Uudellamaalla: "Lumentulo sen sorttista ettei aurauskalusto pysy millään perässä"

Pöllyävä lumi, liukkaat tiet. Sunnuntaiaamupäivän lumimyräkkä on puurouttanut teitä Helsingissä, Espoossa ja Länsi-Uudellamaalla sen verran pahasti, että auton rattiin lähtijän on syytä olla erittäin varovainen. Taajamissa on arpapelia, onko teitä ehditty aurata ollenkaan. Joukkoliikenne pääkaupunkiseudulla sujuu HSL:n mukaan normaalisti.

Kotimaa
Lumitraktori työssään sankassa lumisateessa Helsingin Mannerheimintiellä.
Lumitraktori työssään sankassa lumisateessa Helsingin Mannerheimintiellä sunnuntaina 24. tammikuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sunnuntaiaamupäivän sakea lumisade puuroutti Uudellamaalla teitä, ja kevyt, ilmaan pöllyävä lumi tekee ajamisesta koko päivän vaikeaa.

Pääkaupunkiseudun valtaväylistä 1-, 3- ja 4-teillä on sattunut kymmenkunta ulosajoa, mikä on selvästi normaalia sunnuntaita enemmän, kertoo Tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Jarno Nyholm. Näissä on kuitenkin vältytty henkilövahingoilta.

– Nelostiellä sattui kahden auton peräänajo, ja kolmas auto suistui tieltä yrittäessään väistää muita. Tie on saatu raivattua ja autot hinattu pois, Nyholm kertoo.

Espoossa lumentulo oli ajoittain erittäin kovaa. Mikkelän paloaseman vs. paloesimies Jaakko Liesivuori kehottaa liikenteeseen lähtijöiltä tänään erityiseen varovaisuuteen.

Näkyvyys oli huono sankan lumisateen vuoksi Espoossa Länsiväylällä aikaisin sunnuntaina aamulla 24. tammikuuta.
Näkyvyys oli huono sankan lumisateen vuoksi Espoossa Länsiväylällä aikaisin sunnuntaina aamulla 24. tammikuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

– Espoossa esimerkiksi taajamissa on aivan arpapeliä, onko tiet ehditytty aurata. Lunta on tullut niin paljon, ettei aurauskalusto voi millään pysyä perässä, Liesivuori sanoo.

– Jos lumimyräkkä olisi sattunut huomisaamuksi, ulosajotilanne olisi ollut aivan toinen, Liesivuori arvioi.

Huomiseksi poutaa

Tilannekeskuspäivystäjä Timo Heino Länsi-Uudenmaan tilannekeskuksesta uskoo, että myräkkä vaikuttaa liikenteen sujuvuuteen todennäköisesti vielä sunnuntain ajan.

Lumimyräkkä oli Ylen meterologin Toni Hellisen mukaan varsin paikallinen, kovin pyry osui Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle, vaikka alun perin runsasta lumentuloa ennustettiin alun myös itäiseen Varsinais-Suomeen. Helsingin Kumpulaan satoi 12 tunnin aikana 17 senttiä lunta, yli sentti tunnissa.

Nyt lumisade on jo laantunut, mutta lunta sataa pääkaupunkiseudulla sunnuntai-iltaan asti. Maanantaista tulee sääennusteiden mukaan poutapäivä.