1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin demarien kannatus putosi ennätysalas

Ruotsin sosiaalidemokraattien kannatus ei ole ollut näin alhaalla lähes 50 vuoteen. Asiantuntijat alkavat jo odotella hallituskriisiä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven lehdistötilaisuudessa 20.lokakuuta 2014 Helsingissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ruotsin sosiaalidemokraattien kannatus on tällä hetkellä 23,2 prosenttia, kertoo tutkimuslaitos Sifon suorittama kysely.

Demarien kannatus on nyt heikoimmillaan koko sinä aikana, kun Sifo on tehnyt puoluekannatuskyselyitä, eli vuodesta 1967 lähtien. Johtavan hallituspuolueen kannatus laski joulukuun mittauksesta 2,8 prosenttiyksikköä.

Stefan Löfvenin johtaman vähemmistöhallituksen toinen osakas, ympäristöpuolue, saa noin kuuden prosentin kannatuksen.

Demariäänestäjät näyttävät nyt siirtyvän maltillisen kokoomuspuolueen taakse. Kokoomuksen kannatus nousi joulukuusta peräti 3,5 prosenttiyksikköä 25,6 prosenttiin.

Maan kolmanneksi suurin puolue on Ruotsidemokraatit, jota äänestäisi nyt 18,2 prosenttia äänestäjistä. Tämä on vajaa prosenttiyksikkö vähemmän kuin kuukausi sitten.

Kyselyn tulokset on julkaistu Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun)- ja Göteborgs-Posten-lehdissä.

Lehtien asiantuntijat arvelevat demarien pudotuksen suurimmaksi syyksi pakolaiskriisin huonoa hoitoa. Toisaalta demarit eivät ole osanneet tuoda riittävästi esiin omaa vahvaa aluettaan, hyvinvointivaltion turvaamista.

Asiantuntijat uskovat, että huononevat kannatusluvut tuovat hallituskriisin yhä lähemmäs.

Uutista korjattu 27.1. klo 7.00: Kyselyn mukaan Ruotsidemokraatit on kolmanneksi suurin puolue, ei toiseksi suurin.