Seitsemän pakolaisen tarinat: Kielitaitoa perunasäkeistä ja lukioon vaikka väkisin

Yle Uutisten sivuilla julkaistiin viikon varrella seitsemän eri aikoina Suomeen tulleen pakolaisen tarinat. Mukana on sekä vuosikymmeniä Suomessa olleita että vastikään tulleita.

Kotimaa

Pakolaisena Vietnamista Närpiöön: Lämpöä löytyi kasvihuoneista ja kielitaitoa perunasäkeistä

Yli 20 vuotta Pohjanmaalla asunut Vietnamin pakolainen Thuy Le Luu sanoo, että Närpiössä hänellä on se kaikki, mitä onnelliseen elämään tarvitaan: perhe, työtä ja ystäviä. Närpiöstä on löytynyt myös rauhaa ja turvallista arkea.

Lue koko juttu täältä.

Thuy Le Luu (oik.) ja Lilian Ivars.
Thuy Le Luun (oik.) pettämätön tuki ja turva matkan varrella on ollut Närpiön ensimmäinen maahanmuuttotyöntekijä Lilian Ivars.Elina Kaakinen / Yle

Bosnian pakolainen fanittaa muumeja ja ihmettelee karaokea – "Suomi on antanut minulle kaiken"

29-vuotias kajaanilainen Aldin Tokalic tuli Suomeen perheensä kanssa teini-ikäisenä, kun elämä kotimaassa Bosnia ja Hertsegovinassa alkoi tuntua vuosituhannen alussa mahdottomalta.

Lue koko juttu täältä.

Bosniasta Suomeen ja Kajaaniin tullut Aldin Tokalic.
Aldin Tokalicin perhe tuli Bosnia ja Hertsegovinasta Helsinkiin, mutta pyysi pian siirtoa Kajaaniin, jossa asui heidän tuttaviaan.Aldin Tokalic

Iranin hallitusta Suomeen paennut kurdi: Salakuljettaja sanoi, että tämä on paras maa elää

Demokratiaa avoimesti kannattava Solyiman Ibrahimpoor joutui pakenemaan Iranista salakuljettajan avulla kaksi vuotta sitten. Parturina työskentelevä kurdimies päätyi Lappeenrannan ja Kotkan kautta Turkuun. Suomeen sopeutunut Ibrahimpoor unelmoi näkevänsä Iraniin jääneen seitsenvuotiaan poikansa.

Lue koko juttu täältä.

Kurdilainen Solyiman Ibrahimpoor leikkaa asiakkaan hiuksia.
Ibrahimpoor kertoo, että turkulaisliikkeen asiakkaista valtaosa on kantasuomalaisia.Kalle Mäkelä / Yle

Kuopiosta tuli Syyrian sisällissotaa paenneelle perheelle uusi koti: "Suomalaiset hymyilevät paljon"

Syyrialaisen Abo Bakrin perhe on sopeutunut hyvin uuteen elämäänsä savolaisessa kaupungissa. Suomalainen sauna ja luonto ovat perheelle tärkeitä, mutta ihmetystä herättää yhä esimerkiksi suomalainen posti. Perheen lapset ovat oppineet suomen kielen erittäin hyvin lyhyessä ajassa.

Lue koko juttu täältä.

Ghassan ja Iman sytyttävät kynttilää keittiössä.
Isä Ghassan ja äiti Iman sanovat pitävänsä Suomessa eniten turvallisesta ympäristöstä. – Jokainen kaipaa paikkaa, jossa on rauhaa ja turvallista. Tärkeintä on, että lapsilla on mahdollisuus saada hyvä tulevaisuus.Toni Pitkänen / Yle

"Sinä olet vain suvakki, mutta minä olen pelottava terroristi" – Maryamista kasvoi Suomessa äänekäs leijona

Maryam Askar muistaa miten noloa oli, kun äiti kävi kahvittelemassa suomalaisten kanssa: pelkona oli, että naapurin somalimummot puhuivat mutsista pahaa. Nyt Maryam haluaa taistella muslimien sananvapauden puolesta. Sen puolesta, ettei kaikkia mielipitetään suoraan sanovia leimata terroristeiksi.

Lue koko juttu täältä.

Maryam Askar
Maryam ei itse tunne olevansa suomalainen, vaikka hän on lähes koko elämänsä täällä asunut ja hän on Suomen kansalainen.Kalevi Rytkölä / Yle

Tuntemattoman sotilaan Rokan 93-vuotiaan veljen vauhdikas elämä – ”Yhdellä kännykällä soitan, toiseen vastaan”

93-vuotias helsinkiläinen Jorma Tolvanen jätti talvisodan aikana veljiensä kanssa kotitalon Viipurin Sammonsaareen ja lähti potkukelkalla evakkoon. Rauhan tultua hän päätti, että muiden tulee sopeutua karjalaisiin eikä toisinpäin.

Lue koko juttu täältä.

Jorma Tolvanenkännyköineen kahvilassa.
Jorma Tolvanen myy edelleen Karjala- ja sotakirjoja, joita kuljettaa pakettiautollaan Karjalan liiton tilaisuuksiin.Kalevi Rytkölä / Yle

Afgaaniopettaja jatkaa työtään eläkkeelläkin: "Kenestäkään ei saa tulla hälläväliä-tyyppiä"

Kun Taliban tuhosi koulutuksen ja romutti naisten aseman, Shaker Masoumi perheineen lähti maanpakoon. Perhe pääsi kiintiöpakolaisina Suomeen vuonna 2000. Jo eläkkeellä oleva opettaja auttaa muita maahanmuuttajia ja painottaa maahanmuuttajanuorille sitoutumista uuteen kotimaahan.

Lue koko juttu täältä.

Shaker Masoumi 68, eläkkeellä oleva matematiikan opettaja Afganistanista.
Shaker Masoumi 68, eläkkeellä oleva matematiikan opettaja Afganistanista.Jani Ilola / Yle