Lehti: Suomen Soldiers of Odin levisi Norjaan – "Aiomme ulottua joka vuonoon ja notkelmaan"

Suomalainen katupartioryhmä Soldiers of Odin on levinnyt Norjaan, jossa sillä on useita paikallisryhmiä, kirjoittaa norjalaislehti Dagbladet. Vaatteissa otetaan mallia Suomesta, ja väliaikaisena päämiehenä toimii Norjan vastarintaliikkeen (NDL) ex-johtaja.

Kuva: Dagbladet

Suomen Kemissä perustettu maahanmuuttovastainen katupartioryhmä Soldiers of Odin, "Odinin soturit" on levinnyt Norjaan, kertoo iltapäivälehti Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

Facebookissa on perustettu useita norjalaisia Soldiers of Odin -kannatusryhmiä, joista suurimmalla on yli 1 900 jäsentä. Paikallislehti Lister24:n mukaan paikallisjärjestöjä on perustettu muun muassa Etelä-Norjassa sijaitsevaan Farsundiin.

Ryhmä itse ilmoittaa Dagbladetin mukaan perustaneensa useita paikallisosastoja ympäri maata. Ryhmän toiminnasta kertova juttu on herättänyt Norjassa laajaa huomiota ja artikkeli on Dagbladetin nettisivujen viikonlopun luetuin juttu.

Norjan Soldiers of Odin aikoo ryhmän tilapäisen päämiehen Ronny Alten mukaan levitä Norjan joka kolkkaan.

– Meillä on kohta edustus joka niemessä ja notkelmassa, Alte sanoo Dagbladetille.

Vaatteissa otetaan mallia Suomesta

Ronny Alte on islaminvastaisen ja äärioikeistolaisen Norjan vastarintaliikkeen (NDL) entinen johtaja. Alte on toiminut näkyvästi islam-vihamielisessa Norjan Pegida-liikkeessä. Hän oli todistajana joukkomurhaaja, terroristi Anders Behring Breivikin oikeudenkäynnissä puolustuksen kutsumana.

Alten mukaan ryhmä aikoo marssia kaduilla näkyvästi ja "lisätä näin ihmisten turvallisuudentunnetta". Hänen mukaansa ryhmän jäsenet ovat väsyneet siihen, ettei poliisilla ole riittävästi resursseja toimia.

Suomalaisen Soldiers of Odinin vaikutus näkyy muun muassa ryhmän vaatetuksessa. Jäsenet pukeutuvat usein mustiin, hupullisiiin pusakoihin joissa on – norjalaisille valmiiksi tuttu – sama viikinkikuvio kuin suomalaisten katupartioryhmien takeissa.

Alten mukaan asut ovat samantyyppiset kuin Suomessa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

Poliisi pitää silmällä

Norjan turvallisuuspalvelun PST:n mukaan ryhmä, sen jäsenistö ja tavoitteet tunnetaan. PST:n viestintäjohtajan Trond Hugubakkenin mukaan ryhmä on "häiritsevä" muttei vielä turvallisuusuhka.

– Olemme enemmän huolissamme yksittäisistä, mahdollisesti väkivaltaisista henkilöistä, joita tiedämme tällaisten ryhmien vetävän puoleensa, Hugubakken luonnehtii.

Tarkkaa kannattajien määrää Norjassa ei poliisin mukaan tiedetä. Tukiryhmiä on perustettu Facebookissa, ja osa spontaanisti liittyneistä on lehden mukaan jo eronnut niistä saatuaan selville, millaisesta ryhmästä on kyse.

Hugubakkenin mukaan äärioikeistolaisten ryhmien kannatus näyttää kasvaneen koko maassa, ja tilannetta seurataan.

– Meillä on tiivis yhteistyö paikallispoliisin kanssa. Hugubakken kertoo Dagbladetille.

Suomessa toiminta alkoi syksyllä 2015

Suomessa ensimmäinen maahanmuuttoa vastustava Odinin soturit -katupartio perustettiin viime syksynä sen jälkeen, kun Tornion rajanylityspisteen kautta alkoi saapua runsaasti turvapaikanhakijoita.

Ryhmän perustaja on kertonut kannattavansa kansallissosialismia. Muu ryhmä on kertonut irtisanoutuvansa rasismista ja olevansa isänmaallinen, valkoisen Suomen puolesta toimiva ryhmä.

Katupartioita on perustettu Kemin lisäksi muun muassa Porissa ja Joensuussa, Suomessa yhteensä puolisen tusinaa.