Koe uusi yle.fi

Yhdysvaltalainen ydinohjus vaurioitui korjaustöissä – kustannukset lähes 2 miljoonaa

Ilmavoimien sotilaat olivat korjaamassa mannertenvälistä ydinohjusta, kun se vaurioitui virheellisten työtapojen vuoksi. Ilmavoimien mukaan kukaan ei loukkaantunut, eikä tapauksesta aiheutunut vaaraa yleisölle.

Ulkomaat
Aseistamaton Minuteman-ydinohjus siilossa käytöstä poistetulla laukaisualueella.
Aseistamaton Minuteman-ydinohjus siilossa käytöstä poistetulla laukaisualueella Etelä-Dakotassa maaliskuussa 2015.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain ilmavoimien mannertenvälinen Minuteman III -ydinohjus vaurioitui korjaustöiden yhteydessä toukokuussa 2014, ilmavoimat kertoi perjantaina julkaisemassaan julkilausumassa.

Vaurioitunut ohjus oli sijoitettu maanalaiseen siiloon pellolla Coloradon koillisosassa. Alueella on lisäksi yhdeksän muutakin ohjussiiloa.

Tapaus sattui, kun kolme ilmavoimien sotilasta suoritti korjaustoimenpiteitä ohjukselle sen jälkeen, kun siihen oli tullut vika edellisen päivän testeissä. Ilmavoimien mukaan "korjausryhmän johtaja ei noudattanut ohjuksen huollon teknisiä ohjeita", mikä johti ohjuksen vahingoittumiseen.

Ilmavoimien julkilausuman mukaan korjausryhmän johtaja oli kuitenkin saanut kaiken tarpeellisen koulutuksen.

Kaikki kolme korjausryhmään kuulunutta sotilasta siirrettiin pois työstä ydinohjusten parissa yli vuodeksi. He palasivat työhönsä lisäkoulutuksen jälkeen. Uutistoimisto AP:n mukaan heille voidaan kuitenkin vielä määrätä kurinpidollisia rangaistuksia.

Suurin osa tutkintaraportista julistettiin salaiseksi

Yksityiskohdat tapauksesta ovat epäselviä, sillä ilmavoimat julkaisi ainoastaan lyhyen yhteenvedon onnettomuustutkintaraportista. AP oli pyytänyt raporttia nähtäväkseen useaan otteeseen, mutta ilmavoimien mukaan raportti on julistettu salaiseksi sen sisältämien liian arkaluonteisten tietojen vuoksi. Normaalisti onnettomuustutkintaraportit ovat ilmavoimien omien säädösten mukaisesti julkisia.

Aseistamaton Minuteman III -ohjus laukaistaan.
Aseistamaton Minuteman III -ohjus laukaistiin Vandenbergin lentotukikohdasta Kaliforniassa huhtikuussa 2002. Ohjus lensi puolessa tunnissa suunnitellulle laskeutumisalueelleen Marshall-saarilla Tyynenmeren keskiosissa.Dan Tkach / Yhdysvaltain ilmavoimat

Ilmavoimien mukaan kukaan ei loukkaantunut tapauksessa, eikä se aiheuttanut vaaraa yleisölle. Ilmavoimat ei kertonut, vapautuiko ohjuksen vahingoittumisen yhteydessä radioaktiivista materiaalia. Myöskään tarkempia yksityiskohtia ohjuksen vaurioista ei julkaistu.

Lähes kahden miljoonan vahingot

Uutiskanava CNN:n mukaan tapauksesta aiheutui noin 1,8 miljoonan dollarin, eli yli 1,6 miljoonan euron vahingot.

Ilmavoimat sanoi, että se on tapauksen jälkeen tarkentanut teknisiä ohjeita, muuttanut koulutusohjelmia sekä jakanut tietoa tapaukseen johtaneista syistä ohjusjoukoille.

Minuteman III -ohjukset otettiin käyttöön 1970. Ne ovat osa Yhdysvaltain ydinpelotetta.

Ohjukset on sijoitettu vahvistettuihin maanalaisiin siiloihin ja ne on yhdistetty maanalaiseen valvontahuoneeseen, jossa sotilaat päivystävät vuorokauden ympäri.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä 450 Minuteman III -ohjusta, jotka on sijoitettu kolmeen eri ilmavoimien joukko-osastoon.

Lähteet: AP, Yle Uutiset