Syrizan ylistys on Kreikassa historiaa – "Onko tämä elämää?"

Vasemmistoliitto Syriza voitti tasan vuosi sitten Kreikan parlamenttivaalit. Syyskuussa Syriza uusi voittonsa ylimääräisissä vaaleissa, joihin päädyttiin Kreikan kolmannen lainaohjelman hyväksymisestä.

Yle maailmalla
Kommunistisen ammattiliikkeen edustajat vaativat hallitusta ja EU:ta giljotiiniin.
Kommunistisen ammattiliikkeen edustajat vaativat hallitusta ja EU:ta giljotiiniin.Sara Saure / YLE

Vasemmistoliitto Syrizan kannatusluvut ovat kääntyneet päälaelleen. Taustalla ovat Kreikan kolmannen lainaohjelman raskaat ehdot ja tulossa oleva eläkeuudistus.

– Eroa hallitus! vaativat ateenalaiset juristit mielenosoituksessaan.

 Juristien ”kravattimielenosoitus” vastusti Ateenassa eläkeuudistusta.
Juristien ”kravattimielenosoitus” vastusti Ateenassa eläkeuudistusta.

Vielä vuosi takaperin kenelläkään ei ollut Ateenan keskustassa pahaa sanottavaa Syrizasta. Valtaa aiemmin maistamaton vasemmistopuolue antoi toivoa täysin uudesta tiestä, ihmisarvon palauttamisesta ja maan ulkomaisen valvonnan päättymisestä.

Mitä on tapahtunut? Kaduilla kuljetetaan nyt pääministeri Alexis Tsiprasin kokoonpanolle pahvista giljotiinia ja suoritetaan hallituksen naamioihin pukeutuneena kansalaisten valeteloituksia.

Lainaohjelman allekirjoittajat ”kukkoilevia kanoja”

Kukaan ei Kreikassa odottanut, että Tsipras joutuisi hyväksymään kesällä uuden lainaohjelman. Vieläpä sellaisilla ehdoilla, jotka oli tyrmätty aiemmassa kansanäänestyksessä.

Pankitkin oli jouduttu sulkemaan Euroopan keskuspankin lopetettua niiden hätärahoituksen. Kreikassa otettiin käyttöön yhä voimassa olevat ja arkea vaikeuttavat pääomarajoitukset.

Kun iso osa Syrizan omista edustajistakaan ei tukenut lainaohjelman ehtoja, Tsipras mittautti syyskuussa puoleensa suosion uusilla vaaleilla.

Syriza voitti toistamiseen, mutta kun tukipaketin toteutus veronkorotuksineen alkoi tuntua käytännössä ja työttömyys ei hellittänyt, kreikkalaisten hymy hyytyi.

Joitain päiviä sitten kanan pääministerin virka-asunnon pihalle tepastelemaan heittänyt aktivisti halusi teollaan osoittaa maan johdon olevan ”kukkoilevia kanoja.”

Halaileminen pienentää lämmityslaskuja

Ateenalainen vanhus myy rinkeleitä 50 sentillä, mutta tulot eivät kata arkea.
Ateenalainen vanhus myy rinkeleitä 50 sentillä, mutta tulot eivät kata arkea.Sara Saure / YLE

– Onko tämä elämää? puhahtaa 75-vuotias väsähtänyt rinkelinmyyjä Ateenan ydinkeskustassa. Vanhus ei kerro nimeään.

– Pistä vaikka Jorgos, mitä millään on enää väliä.

Rinkelinmyynti ei takaa leipää eikä ”Jorgoksella” ole eläkettä, joten hän tarvitsee tukea lapsensa 500 euron palkasta.

Syrizaa vanhus äänesti molemmissa vaaleissa, mutta haikailee jo vanhoja johtajia takaisin.

– Siihen on tultu, että vasemmisto neuvoo meitä halailemaan kotona, niin ettei asuntoja tarvitse lämmittää! ”Jorgos” sivaltaa.

Häntä, kuten monia muita vaivaa myös se, että syrizalaiset ovat asettaneet sukulaisiaan virkoihin, vaikka aikoivat lopettaa julkishallinnossa jylläävän nepotismin.

Yleiseen kritiikkiin Syriza vastaa puolustautumalla, että nimitykset eivät ole pysyviä ja että puolue on supistanut väliaikaisten virkailijoiden määrää ministeriöissä aiempiin hallituksiin nähden.

Sota eläkemaksuista

Juuri nyt kreikkalaisia raivostuttavat hallituksen eläke- ja veroesitykset. Eläkeikä nousee asteittain 2022 mennessä ja ammattikunnittain rakennettuja eläkekassoja yhdistetään.

Lisäksi on tarkoitus yhdenmukaistaa ammatinharjoittajien eläkemaksuja. Voimassa olevan ennakkoveron nousun ohella eläkemaksut kohoaisivat vapailla ammatinharjoittajilla.

Maanviljelijöiltä poistuisivat myös verohelpotukset.

– Eläkejärjestelmä ei ole kestävällä pohjalla ja Kreikan on tehtävä poliittisesti vaikeita muutoksia. Lainaohjelman ensimmäisen välitarkastuksen vaatimuksiin kuuluu eläkereformin läpimeno parlamentissa, Suomen Kreikan suurlähetystön kaupallisen osaston vastaava Jaana Oikarinen-Vasilopoulos kertoo.

Yritys on haastava.

– Hallituksella on vain kolmen äänen enemmistö, joten hallituspuolueiden rivit pitää saada pysymään kasassa.

Työministeri: Ilmaiskaa mieltänne kaduilla!

Kreikan työministeri ei tainnut arvata, mitä tuli tehneeksi kehottaessaan kansalaisia barrikadeille eläkeuudistuksesta. Oman reforminsa ”kyseenalaistava ministeri” on satiiriohjelmille herkkua.

Ministerin kehotusta ovat noudattaneet jo tuhannet maanviljelijät traktoreineen sekä tieteenharjoittajat.

31-vuotiaan insinöörin Alexandra Papailian ansiot menevät veroihin ja eläkekassaan.
31-vuotiaan insinöörin Alexandra Papailian ansiot menevät veroihin ja eläkekassaan.Sara Saure / YLE

– Hallitus ei pysty iskemään veronkiertoon ja nostaa näin kaikkien veroja ja eläkemaksuja, insinöörifirmaa pyörittävä Alexandra Papailia harmittelee.

Hän valittaa, että hallitus armahtaa velallisia, mutta maksunsa hoitavia rokotetaan.

– Eläkeuudistuksen jälkeen ansioistani ei jäisi käteen edes 20 prosenttia. Valtiolle on kuitenkin todistettava, millä elän. Jos vanhempani auttavat minua ruoan ostamisessa, heidän on maksettava rahalahjoituksesta 10 prosentin vero.

Syrizalla ei Papailian mukaan ollut kuitenkaan tarkoitus hävittää keskiluokkaa.

– Ylivelkaantuneessa ja raunioituneessa Kreikassa asiat eivät vain riipu enää hallituksesta, oli se mikä tahansa.

Huono-osaiset yhä Syrizan etusijalla

Autojen varaosamyyjällä Dimitris Lambirisilla ei ollut ylimitoitettuja odotuksia Syrizasta. Hän on mielissään, että Syriza taistelee läpi harmaan kiven lieventääkseen lainaohjelman ehtoja köyhien hyväksi.

– Tältä osin vasemmisto pysyi alkuperäisessä linjassaan.

Sosiaalipalvelujen uudistamiseen ja työttömyyden vastaiseen kamppailuun Syrizalla onkin erillinen 100 miljoonan euron ohjelma. Humanitääriseen kriisin pureutuva ohjelma takaa pienituloisimmille asumis- ja ruokatukea.

Se ei kuitenkaan kreikkalaisille riitä.

Galluppien vuoden takaiset yli 80 prosentin huikeat tyytyväisyyslukemat Syrizan ja sen oikeistolaisen koalitiokumppanin ”Itsenäiset kreikkalaiset” toimiin on vaihtunut samansuuruiseen epätyytyväisyyteen.