Väyrynen jää sivuun keskustan puoluetyöstä: "On parasta tunnustaa reilusti tappio ja vetäytyä"

Keskustan kunniapuheenjohtaja kirjoittaa, että puolueen johtoon on syntynyt epäpyhä valtapoliittinen liittouma, eikä Väyrynen enää koe pystyvänsä vaikuttamaan asioihin puolueen toiminnan kautta. Puolueen jäsenyydestä hän ei kuitenkaan luovu.

Kotimaa
Paavo Väyrynen
Paavo VäyrynenVesa Moilanen / Lehtikuva

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoittaa, että hän jää sivuun keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan työstä. Euroopan parlamentissa Väyrynen jatkaa toimintaansa keskustan valtuuskunnassa.

– Viime aikoina olen joutunut toteamaan, että olemassa olevien rakenteiden kautta minun on mahdotonta vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Väyrynen kertoo tiedotteessa tulleensa pian viime kevään hallitusratkaisun jälkeen siihen tulokseen, että hän ei pysty enää vaikuttamaan keskustan politiikkaan. Viime kuukaudet ovat vain vahvistaneet asiaa.

– Tästedes pyrin vaikuttamaan Suomen linjaan hakemalla yhteyttä samanmielisiin suomalaisiin, sekä sitoutumattomiin että eri puolueissa toimiviin. Yksi ensimmäisistä tehtävistäni on vaikuttaa siihen, että kansalaisaloite Suomen jäsenyydestä euroalueessa saa eduskunnassa asianmukaisen käsittelyn.

"Kokoomuksella on yliote hallituksesta"

Väyrysen mukaan odotukset viime kevään eduskuntavaaliten jälkeen olivat korkealla, mutta kokoomus sai yliotteen ja valtaan päästyään perussuomalaisten johto luopui helposti tavoitteistaan.

Hänen mukaansa ratkaiseva merkitys oli sillä, että keskustan ministeriryhmään ja sen keskeiseen avustajakuntaan tuli vain kokoomusta lähellä olevia liberaaleja. Sama linja toteutui myös eduskuntaryhmän valinnoissa.

– Puolueeseen on syntynyt epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma. Linjan määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja. Alkiolaiset, perinteisen keskustapolitiikan kannattajat, on pantu sivuun, kirjoittaa Väyrynen.

"Epäpyhä valtapoliittinen liittouma"

Hän toteaa, että ei voi enää vaikuttaa Suomen linjaan keskustan kautta.

– On parasta tunnustaa reilusti tappio ja vetäytyä. Olen päättänyt jättäytyä sivuun Suomen Keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan työstä.

– Jos yritän muuttaa keskustan poliittista linjaa, sanotaan, että hajotan puoluetta. Puolueeseen on sitä paitsi luotu valtarakennelma, jota ei ainakaan lähi vuosina ole mahdollista horjuttaa.

Yhteiskunnallista vaikuttamista Väyrynen sanoo jatkavansa hakemalla yhteyttä samoin ajatteleviin suomalaisiin sekä puoluepolitiikan ulkopuolella että yli puoluerajojen.

– Tämä ratkaisuni on hyvin henkilökohtainen. Viime vuosikymmeninä suuri osa poliittisesta energiastani on kulunut puolueen sisäisiin vääntöihin. Haluan uuden alun. Haluan vapauttaa voimavarani suoraan toimintaan tavoitteitteni hyväksi.