Koe uusi yle.fi

Sydämen luovuttajia kaivataan – siirrännäisistä krooninen pula

Sydänsiirrännäisistä on edelleen vakava puute. Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa eli Hyksissä tehtiin viime vuonna ennätykselliset lähes 400 elinsiirtoa.

Kotimaa
Lapsen sydänleikkaus meneillään Lastenklinikalla.
Lapsen sydänleikkaus meneillään Lastenklinikalla.Yle

Toissa vuonna Hyksissä tehtiin siihen asti ennätysmäärä elinsiirtoja, 355. Viime vuonna pantiin vielä paremmaksi, elinsiirtoja tehtiin jo melkein 400 Näistä 21 oli lasten elinsiirtoja. Eniten Hyksissä siirrettiin maksoja ja munuaisia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä oli viime vuonna elinluovuttajiakin ennätykselliset 44. Vuosien 2012-2015 aikana luovutusten määrä HUS:n omista sairaaloista on lisääntynyt merkittävästi sisäisen yhteistyön, resurssoinnin ja koulutustoiminnan myötä.

Sydänsiirrännäisistä on kuitenkin kova pula. Vuosittain kymmenkunta potilasta joutuu jonkinlaiseen sydämen mekaanisen tukilaitteeseen sydänsiirrännäistä odottaessaan.

Nyt neurologisesti kriittisesti sairaat, mahdolliset elinluovuttajat, tunnistetaan aiempaa paremmin. HUS-alueen suurimmat luovuttajasairaalat ovat Töölön sairaala ja Meilahden tornisairaala - näistä saatiin viime vuonna yhteensä 37 elinluovuttajaa.