Australian alueelliset johtajat vaativat maastaan tasavaltaa

Myös pääministeri Malcolm Turnbull on pitkäaikainen tasavaltalainen. Hänen mielestään asia ei kuitenkaan juuri nyt ole ajankohtainen.

Kuningatar Elisabet katseli alkuperäisväestön tanssia vierailullaan Australiassa vuonna 2011. Kuva: Sharon Smith / EPA

Australian osavaltioiden ja territorioiden johtajien valtaenemmistö vaatii Australian muuttamista tasavallaksi. Kysymys nousee esiin usein juuri tammikuussa, sillä tiistaina vietetään Australian brittiasutuksen alkamisen juhlapäivää.

Verkkovetoomuksen allekirjoittajien joukossa on seitsemän kahdeksasta alueellisesta johtajasta. Vetoomuksen mukaan aika on ajanut kauan sitten ohi sen, että Britannian hallitsija on myös Australian valtionpää.

– Jokainen itseään kunnioittava valtio haluaa valita johtajansa oman maansa kansalaisten joukosta, sanoo Etelä-Australian osavaltion pääministeri Jay Weatherhill.

Vain Länsi-Australian pääministeri Colin Barnett jätti allekirjoittamatta. Hänen mielestään hetki ei ole oikea.

Kuningattarella on myös todellista valtaa

Tasavaltalaisten toiveet virisivät viime vuonna, kun Malcolm Turnbull valittiin Australian pääministeriksi. Hän johti tasavaltalaisliikettä 1990-luvulla. Hänen kantansa on ennallaan, hän sanoi vastauksessaan vetoomukseen.

Turnbull on kuitenkin sanonut myös, ettei asia ole tärkeysjärjestyksessä korkealla. Hän ei myöskään usko, että siitä äänestetään Elisabet I:n aikana. 89-vuotias kuningatar on Australiassa hyvin suosittu, vaikka järjestelmällä ei vastaavaa kannatusta olekaan.

Hänen roolinsa Australian johdossa on lähinnä seremoniallinen, mutta viime kädessä hänellä on valta hajottaa hallitus. Niin hän myös teki vuonna 1975.

Monarkistien mielestä järjestelmä toimii

Tasavaltaistumisesta järjestettiin kansanäänestys vuonna 1999. Tuolloin 55 prosenttia äänesti vastaan. Tasavaltalaisten mielestä hanke kaatui kiistaan siitä, miten valtionpää valittaisiin. Viime vuosien mielipidekyselyssä tasavaltalaisilla on yleensä ollut niukka enemmistö.

Australian monarkistien liiton edustaja Gabrielle Hendryn mukaan keskustelu on tervettä ja demokraattista, mutta järjestelmää ei ole syytä muuttaa, koska sen ansiosta Australialla on puolueeton valtionpää.

Verkkovetoomukseen tasavallan puolesta pani nimensä neljä tuhatta ihmistä, mutta Australiassa on noin 16 miljoonaa äänioikeutettua, huomauttaa Hendry Australian yleisradioyhtiölle ABC (siirryt toiseen palveluun):lle.

– Olen nähnyt vastikään, miten vaatimukset kebabravintoloiden pitämisestä auki yli puolenyön ovat keränneet 25 000 nimeä muutamassa päivässä, Hendry sanoo.