SAK valmis aloittamaan neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ei edelleenkään halua lähteä mukaan neuvotteluihin. SAK haluaa selvittää neuvotteluiden yhteydessä paikallisen sopimisen periaatteet. Työmarkkinajärjestöt kokoontuvat neuvottelupöytään torstaina.

Kotimaa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly SAK:n hallituksen kokouksessa Helsingissä
SAK:n Lauri Lyly kertoo, että SAK on valmis aloittamaan neuvottelut yhteiskuntasopimusneuvotteluista.

SAK on valmis aloittamaan neuvottelut yhteiskuntasopimusneuvotteluista, kertoo työmarkkinakeskusjärjestön puheenjohtaja Lauri Lyly.

SAK:n hallitus kokoontui päättämään asiasta tänään maanantaina aamulla.

AKT:n viesti oli, että tilanne ei ole tasapainossa eikä näin ollen kuuluisi näitä neuvotteluita aloittaa.

Arto Sorvali

– Keskustelimme tilanteesta pari tuntia ja totesimme, että olemme valmiit käynnistämään nämä työmarkkinaneuvottelut ja haemme ratkaisua, jolla korvataan pakkolait, Lyly ilmoitti toimittajille hetkeä hallituksen kokouksen päättymisen jälkeen.

Hänen mukaansa SAK:n tavoitteena on myös estää työsopimuslakiin kaavaillut määräaikaisissa työsuhteissa olevia koskevat heikennykset sekä työehtosopimuksiin liittyvät heikennykset.

Lylyn mukaan SAK oli AKT:tä lukuunottamatta yksimielinen päätöksessään.

– AKT:n viesti oli, että tilanne ei ole tasapainossa eikä näin ollen kuuluisi näitä neuvotteluita aloittaa, AKT:n varapuheenjohtaja Arto Sorvali perusteli.

– Muut liitot olivat sitä mieltä, että lähdetään, Lyly huomautti.

SAK haluaisi palkat mukaan sopimukseen

SAK haluaa ensisijaisesti välttää neuvotteluilla pakkolakien voimaantulon. Järjestö haluaa myös linjata paikallisen sopimisen periaatteet.

Muut liitot olivat sitä mieltä, että lähdetään.

Lauri Lyly

Lylyn mukaan SAK haluaisi sopia samalla myös palkoista. Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaisi sen sijaan käydä palkkaneuvottelut vasta syksyllä.

– Me olisimme valmiita edelleen hakemaan sellaista työmarkkinaratkaisua, jossa myös palkat sovittaisiin nyt, ja sillä tavalla olisi ehkä selkeämpi tulevaisuus, mutta olemme valmiita jatkamaan tätä "Suomen mallin" kehittelyä, jossa kilpailulle alttiit alat määrittelevät palkankorotustason, Lyly selitti.

Lyly arveli, että neuvottelut käynnistyvät loppuviikolla.

Neuvottelut kariutuneet jo monta kertaa

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ovat kariutuneet jo neljä kertaa.

Viides ja viimeisin yritys aloittaa neuvottelut sai alkunsa viime viikolla, kun EK ilmoitti yllättäen olevansa valmis vielä uuteen yritykseen yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi.

Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden tavoitteena on löytää vaihtoehto, joka korvaisi hallituksen kilpailukykypaketin eli niin sanotut pakkolait. Hallitus on luvannut vetää lakiesityksensä pois, jos työmarkkinakeskusjärjestöt pystyvät esittelemään viiden prosentin kilpailukykyloikkaan yltävän neuvottelutuloksen.

"Nyt pitäisi välttää ennakkoehtoja"

Elinkeinoelämän keskusliitossa ei haluttu tänään erikseen kommentoida SAK:n hallituksen linjauksia. Asioihin palataan seuraavan kerran neuvottelupöydässä torstaina.

Tiedossa kuitenkin on, että EK:n piirissä vierastetaan paraikaa toisaalla pohdittavan paikallisen sopimisen kytkemistä yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Esimerkiksi palvelualojen työnantajia edustavan Paltan mielestä neuvottelupöytää ei kannattaisi kasata liian täyteen.

– Nyt pitäisi välttää ennakkoehtoja ja julkisia avauksia ja keskittää kaikki tarmo kilpailukykyä parantaviin toimiin. Se nähdäkseni oli tämän yhteiskuntasopimuksen alkuperäinen tarkoitus, muotoilee Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.