1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Dokumenttielokuva pohtii kuinka naisrakkaus sopii Saamenmaalle

Utsjokelaislähtöisen ohjaajan Suvi Westin tuore dokumenttielokuva pohtii saamelaisuuden ja lesbouden suhdetta. Sparrooabbán-dokumentin ristiriitainen aihe veti salin täyteen Inarin Skábmagovat-festivaaleilla, mutta katsoja jäi pohtimaan onko lesbous sittenkään niin suuri tabu Saamenmaalla.

Kaisa West, Sparrooabbán

Utsjokelaislähtöisen ohjaajan Suvi Westin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva Sparrooabbán, Minä ja pikkusiskoni, nähtiin ennakkoensi-illassa sunnuntaina päättyneillä Skábmagovat-filmifestivaaleilla Inarissa.

Kuva: Tapio Seppälä / Skábmagovat

Suvi West on jo kokenut elokuvantekijä, mutta Sparrooabbán-elokuvan näyttäminen Pohjois-Suomessa taisi jännittää häntä enemmän kuin aikaisemmat ensi-illat, sillä aihe on arka: saamelaisuus ja lesbous.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Sparrooabbán näytetään missään julkisesti. Se että näytän elokuvan täällä Inarissa on iso asia minulle, sillä täältä Saamenmaastahan koko ajatus elokuvaan on lähtenyt. Minua kyllä jännitti melko paljon ja mietin, että mitenhän ihmiset ottavat tuon ja tuon, Suvi West kertoo.

Pikkusisko rakastaa toista naista

Kuva: Sparrooabbán

Sparrooabbán-dokumentti kertoo Suvi Westin pikkusiskosta Kaisasta, joka asui dokumentin tekemisen aikana Etelä-Suomessa. Koulutukseltaan hän on diakoni.

Kaisa on saamelainen kuten Suvikin, mutta hän on naimisissa naisen kanssa ja näyttää sen avoimesti.

– Siskoni on sparronisu eli hän elää toisen naisen kanssa. Siitä ei kuitenkaan puhuta. Esimerkiksi minulta kyllä kysytään, että mitä sinun sulhasellesi kuuluu, mutta Kaisalta kysytään, että miten töissä menee. Että tämäkin on sellaista piilorasismia mielestäni, West sanoo.

Katsoja ei ole aivan vakuuttunut siitä että lesbous on tabu Saamenmaalla

Dokumenttielokuvassa siskokset lähtevät matkalle, jonka aikana Suvi haluaa auttaa siskoaan – ja ehkä vielä enemmän itseään – käsittelemään tabuaihetta.

Inarilaissyntyinen, nykyään Oulussa asuva Anni-Siiri Länsman oli katsomassa Sparrooabbán-elokuvaa täyteen myydyssä näytöksessä Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa lauantaina.

Kuva: Eljas Niskanen / Yle

Häntä jäi kuitenkin mietityttämään, että onko lesbous sittenkään niin suuri tabu Saamenmaalla.

– On hyvin kummallinen ajatus, että Saamenmaalta löytyy vielä tällaista ajattelutapaa, että homoseksuaalisuus olisi synti, sillä omassa ympäristössäni en ole kokenut, että ihmiset ajattelisivat niin, sanoo Inarin Lisman kylästä lähtöisin oleva Länsman.

– Tietenkin toivon, että asia hyväksytään Saamenmaalla ajan myötä. Jos joidenkin mielestä se on synti, niin antaisivat kuitenkin toisten elää elämäänsä rauhassa, Länsman jatkaa.

Siskosten perheenjäsenet eivät halunneet esiintyä dokumentissa

Jotakin asian arkuudesta ainakin Utsjoen seudulla kertoo kuitenkin se, että Suvi ja Kaisa Westin perheenjäsenet eivät halunneet olla mukana dokumentissa, vaikka Suvi Westin mukaan perhe on muuten rakastava ja tukee heitä.

Kaisa West Kuva: Sparrooabbán

Siskosten vanhemmat ja sisarukset eivät puhu eivätkä juuri näykään dokumentissa.

Yle Sápmillakin oli lauantaina ja sunnuntaina jonkin verran vaikeuksia löytää koskettavan elokuvan jälkeen ihmisiä tv-haastatteluihin kommentoimaan lesboteemaa.

Miksi on lesbous vielä arka aihe Saamenmaalla vuonna 2016?

– Koko Suomessa se on vielä, en tiedä onko tabu, mutta ainakin siitä puhutaan paljon ja on paljon homofobiaa. Ja keskustelu on mielestäni välillä todella rumaa ja ihmiset eivät aina muista, että kyseessä ovat oikeat ihmiset, jotka haluavat vain elää omaa elämäänsä, Suvi West sanoo.

Sparrooabbán-dokumentin pääsee näkemään tällä viikolla Docpoint-festivaaleilla Helsingissä ja Yle TV1:llä 29.2.2016.