Pitääkö menestyvän naisen olla naimisissa työnsä kanssa?

Keski-ikäinen solmiomies johtajan mallikuvana, hyvä veli -verkostot sekä perheen ja työn yhteensovittamisen tuska pitävät naisia pois johtajien paikoilta.

Kotimaa
Nainen käyttää tablet-tietokonetta.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Johtajaksi haluavalla naisella on yhä monta estettä voitettavanaan. Helsinkiläisen viestintätoimiston tilaaman kyselyn perusteella monilla työpaikoilla on vallalla jäykkä miehinen yrityskulttuuri, joka ei tue naisten etenemistä. Viestintätoimisto etsi Dialogi 2015 -hankkeessa kymmenen yrityksen kanssa keinoja, joilla naisten mahdollisuudet nousta johtopaikoille paranisivat.

Kyselyyn vastasi viime syksynä runsaat 1 400 naista. Monissa yrityksissä uralla etenemistä jarruttavat vaikeudet sovittaa yhteen työn ja perheen vaatimuksia. Uraohjuksen odotetaan omistautuvan kokonaan työlleen.

Odotetaan naisilta, jotka haluavat edetä urallaan ja ovat kunnianhimoisia, että pitää olla naimisissa työn kanssa.

Maria Vesanen

– Odotetaan naisilta, jotka haluavat edetä urallaan ja ovat kunnianhimoisia, että pitää olla naimisissa työn kanssa. Sehän toki on hankalaa, jos on pieniä lapsia, sanoo viestintätoimisto Ellun Kanojen työelämäasiantuntija Maria Vesanen.

Naiset: Meistä löytyy johtaja-ainesta

Keski-ikäinen, kauluspaitaan ja solmioon pukeutunut diplomi-insinööri vastaa paremmin käsitystä johtajasta kun esimerkiksi pienten lasten äiti. Naisten kykyjä ei tunnisteta eikä tunnusteta.

Joustava ja liukuva työ pitäisi olla enemmänkin itsestäänselvyys.

Maria Vesanen

Valintatilanteissa tiedostamattomat ennakkoluulot suosivat miehiä. Myös hyvä veli -verkostot hyödyttävät miehiä.

Kyselyyn vastanneista naisista vain 30 prosenttia arvioi, että naisilla ja miehillä on samanlaiset mahdollisuudet edetä urallaan. Yli 70 prosenttia vastaajista kuitenkin uskoi, että heissä olisi aineista johtajiksi. Tosin kaikki eivät olleet kiinnostuneita ylemmän johdon tehtävistä.

Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Läsnäolon valvominen voimissaan

Kymmenen Dialogi 2015 -kehittämishankkeeseen osallistuneen yrityksen kanssa löydettiin keinoja, joista monet ovat jo entuudestaan tuttuja – esimerkiksi liukuva työaika, etätyö, työnantajan tukemat lastenhoitopalvelut ja työpaikan oma päiväkoti.

– Paljon on ollut puhetta, mutta käytännön toteutus ja toimenpiteet eivät välttämättä ole menneet maaliin saakka. On esimerkiksi puutteellisia käytäntöjä, miten voidaan tehdä etätöitä ja kuinka joustavia työn tekemisen tavat ovat.

Emmehän me voi aivotyötä kontorolloida perinteisin keinoin.

Maria Vesanen

Maria Vesasen mukaan perinteinen läsnäolon valvominen onkin Suomessa voimissaan sen sijaan, että valvottaisiin työn tuloksia. Tämä sopii huonosti asiantuntijatyöhön.

– Tällainen joustava ja liukuva työ pitäisi olla enemmänkin itsestäänselvyys, koska emmehän me voi aivotyötä kontorolloida perinteisin keinoin.

Esimerksi asiakaspalvelussa työntekijä ei voi mennä ja tulla miten tahansa, mutta tarvittavaa joustoa voi löytyä vaikkapa lastenhoitoavusta ja työvuorojen suunnittelusta työntekijöiden kanssa.

Naiset tyytyvät liian vähään

Dialogi 2015 -hankkeessa mukana olleissa yrityksissä innostuttiin toimimaan naisten urien edistämiseksi. Mukana oli miesvaltaisia yrityksiä, joissa Maria Vesasen mukaan huomattiin, että yritys olisi hyvä työpaikka myös naisille.

Pitäisi uskoa itseensä ja lakata nöyristelemästä.

Maria Vesanen

Naisten etenemistä johtotehtäviin jarruttaa työn ja perheen yhteensovittamisen tuskan lisäksi myös naisten oma rohkeuden puute ja liiallinen itsekriittisyys. Ylennystä pitäisi vaatia eikä odottaa.

– Pitäisi uskoa itseensä ja lakata nöyristelemästä, patistaa Maria Vesanen.

Kyselytutkimuksen lisäksi Dialogi 2015 -hankkeessa tehtiin yrityskohtaisia analyysejä ja kymmeniä taustahaastatteluja. Työpajojen ja keskusteluiden ohessa liki 60 naista sai johtajuusvalmennusta.

Hankkeessa olivat mukana Accenture, Elisa, Fujitsu, F-Secure, Ilmarinen, Lidl, RAY, Skanska, UPM ja Wärtsilä.