Sirpaleinen näyttö on monelle bisnes – ohut ja liukas laite ei pysy näpeissä

Puhelimet ovat kehittyneet niin ohuiksi ja liukkaiksi, että ne lipsahtavat käsistä herkästi. Samalla puhelinkorjaajien määrä on arvioiden mukaan lisääntynyt.

ilmiöt
Matkapuhelin, lasi rikkoutunut.
Jouni Koutonen / Yle

Puhelimen lasin korjaamiseen perehtyneitä liikkeitä on noussut esiin kuin sieniä sateella. Lasin voi korjauttaa niin merkkihuollossa kuin paikallisella puhelinhuoltajallakin. Jopa ilmaislehtien ilmoituspalstalta voi löytyä yksityinen korjaaja.

Lasin rikkoutuminen on ehdottomasti yleisin syy viedä puhelin huoltoon, kertoo Puhelinrikki.fi-palvelun alla toimivan Huoltolandia Oy:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Venho Kajaanin toimipisteestä. Näytön rikkoutuminen vastaa 80 prosenttia bisneksestä.

– Puhelimet ovat koko ajan suurempia ja niissä ei ole enää reunuksia, vaan ne ovat ohuempia ja kapeampia. Nyt ne menevät rikki helpommin, toteaa Venho.

Venhon mielestä näyttöjen rikkoutuminen ja korjaaminen on ollut kovassa nousussa pari vuotta ja alan toimijoiden liikevaihto on kasvanut nopeasti.

Suojakotelo on näytön henkivakuutus

Puhelinhuoltoliike iTapsan toimitusjohtaja Tapio Marjanen toteaa, että näyttölasien korjaamisen lisäksi akkujen vaihto työllistää yritystä erityisesti talvella.

Lasin vaihtaminen voi maksaa puhelimen mallista ja liikkeestä riippuen toista sataa euroa. Jos itse puhelin on maksanut 200–300 euroa ja lasin korjaaminen maksaa puolet luurin hinnasta, voi monella mennä koko laite vaihtoon.

On siis tapauskohtaista, kannattaako lasi vaihtaa. Marjasen mukaan lasi kannattaa kuitenkin pääsääntöisesti korjauttaa, jos puhelimessa ei muuten ole mitään vikaa.

Puhelimet ovat koko ajan suurempia, ja niissä ei ole enää reunuksia, vaan ne ovat ohuempia ja kapeampia. Nyt ne menevät rikki helpommin.

Vesa-Pekka Venho

Marjanen kertoo, että puhelimen korjauksissa näkyy piikki jouluisin, kun rikkinäisiä puhelimia korjautetaan lasten tai muiden perheenjäsenten uusiokäyttöön.

Puhelimen voi toki suojata tapaturmilta etukäteenkin. Sekä Huoltolandia Oy:n Venho että iTapsan Marjanen suosittelevat erityisesti suojakoteloita.

– Suojakalvokin auttaa. Jos puhelimen lasi naarmuuntuu, sen pintajännitys heikkenee ja se hajoaa tällistä helpommin, Marjanen sanoo.

Venhon mukaan päälle liimattavasta, karkaistusta lasista valmistetusta suojasta on tulossa hittituote.

– Se on aika uusi juttu, joten meilläkään ei ole vielä kauheasti näkemystä siitä, auttaako se todella, jos puhelin putoaa.