Koe uusi yle.fi

Valitse tarkkaan missä asut – naapurissa voi säästää tuhansia euroja kuntaveroissa

Suomalainen voi säästää verotuksessaan tuhansia euroja valitsemalla tarkkaan asuinkuntansa. Kovin tuloerotus on tänä vuonna Ruovedellä, Savonlinnassa ja Orivedellä. Kevyimpiä tuloverottajia ovat puolestaan Kauniainen, Espoo ja Helsinki. Helsingin seudulla on manner-Suomen kevein verotus, mutta erot pääkaupungin työssäkäyntialueen kuntien välillä ovat tuhansia euroja.

Kotimaa
kuntaverot
Keskituloisen palkansaajaperheen tuloverojen ero verrattuna Kauniaisiin Helsingin seudun kunnissa vuonna 2016. Kauniaisissa esimerkkiperhe maksaa kunnallis-, kiinteistö- ja kirkollisveroja yhteensä 13 207 euroa tänä vuonna. Pornaisissa perhe maksaa 3 111 euroa enemmän eli 16 318 euroa.Yle Uutisgrafiikka

Kunnallisverot ovat olleet noususuunnassa jo 1990-luvulta lähtien. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousi tänä vuonna Suomessa jo 19,87:ään, kun 45 kuntaa korotti tuloveroprosenttiaan.

Alhaisin kuntaveroprosentti eli 16,50 on edelleen Kauniaisissa, korkein 22,50 on tänä vuonna Savonlinnassa. Eroa näissä on peräti kuusi prosenttiyksikköä.

– Kun kunnallisvero nousee, se tarkoittaa käytännössä sitä, että kunnallisten palvelujen hinta kuntalaiselle nousee. Sitä voi sitten itse kukin miettiä, minkälaisen vastineen sillä rahalla saa, Veronmaksajain Keskusliiton kuntaverovertailun tehnyt ekonomisti Leena Savolainen haastaa miettimään.

Keskusliiton selvityksessä on käytetty esimerkkinä kaksilapsista, kahden palkansaajan perhettä, jonka yhteenlaskettu palkkatulo lomarahoineen koko tältä vuodelta on 84 620 euroa.

Kun vertaillaan pelkkää tuloverotusta eli valtionveroa, sosiaalivakuutusmaksuja, kunnallis-, kirkollis- ja yleisradioveroa, manner-Suomen kirein verotus on Ruovedellä. Ruovedellä keskipalkkainen perhe maksaa 4 732 euroa enemmän veroja kuin kevyimmin verottavassa Kauniaisissa.

– Helsingin seudun keveämpää verotusta kompensoi tietyllä tavalla se, että Helsingissä muuhun elämiseen saattaa mennä merkittävästi enemmän rahaa. Veroprosenttien ero ei siis kerro kokonaisuutta siitä, miten paljon rahaa jää käyttöön, ekonomisti Savolainen muistuttaa muun muassa pääkaupunkiseudun asumisen kalleudesta.

Pääkaupungin pendelöintialueella isot erot

Kunnat keräävät yhä enemmän veroja myös kiinteistöveron muodossa, mikä kiristää kuntaverotusta. Veronmaksajain Keskusliitossa vertailtiin myös 18 maakuntakeskusta niin, että kokonaisuuteen lisättiin kiinteistövero. Tällöin kovimmaksi verottajaksi paljasti Kokkolan seutu ja keveimmäksi Helsingin seutu. Kokkolan seudulla esimerkkiperhe maksaa kunnallisia veroja 2 568 euroa enemmän kuin pääkaupunkiseudulla.

Vaikka verotus on keveintä Helsingin seudulla, pääkaupungin työssäkäyntialueella on korkeimmillaan yli kolmen tuhannen euron erot kuntaveroissa.

Esimerkiksi Hyvinkäällä maksetaan kaikkia kuntaveroja, mukaan lukien siis myös kiinteistövero, 2 265 euroa enemmän kuin Kauniaisissa ja 996 euroa enemmän kuin Helsingissä. Muiden pääkaupungin työssäkäyntialueen kuntien suhde kevyimmin verottavaan Kauniasiin selviää yllä olevasta grafiikasta.

– Helsingin melko pienen työssäkäyntialueen sisällä kuntien väliset erot ovat huikeat. Täällä asuvan palkansaajan kannattaa jo miettiä, missä asuu, ekonomisti Savolainen toteaa.

Kiristääkö sote-uudistus verotusta?

Aktiivisena lobbarijärjestönä Veronmaksajain Keskusliitto on huolestunut myös sote-uudistuksen vaikutuksesta kuntaverotukseen. Kuntakohtaisten veroprosenttien pitäisi laskea yhtä paljon kuin maakunta tai valtio verottaisi sote-alueen menoihin.

– Ehdottomasti kannattaa olla selvillä omasta kunnallisesta verotuksestaan. Sote-rahoituksen mallista ei ole vielä tietoa, mutta siinä on riski, että joissakin kunnissa verotus tämän uudistuksen vuoksi saattaisi myös kiristyä, Veronmaksajien Keskusliiton ekonomisti Leena Savolainen sanoo.

Tarkennus grafiikkaan kello 10.34: Grafiikka kuvaa pääkaupungin työssäkäyntialueen kuntien kuntaverotuksen suhdetta kevyimmin verottavaan Kauniaisiin. Kauniaisissa esimerkkiperhe maksaa kunnallis-, kiinteistö- ja kirkollisveroja yhteensä 13 207 euroa tänä vuonna. Pornaisissa perhe maksaa 3 111 euroa enemmän eli 16 318 euroa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon