Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat kuumenevat – alueelle tarvitaan satojatuhansia uusia asuntoja

Oliko Suomi valmiiksi rakennettu? VTT:n uuden asuntotarveselvityksen mukaan maahan pitää rakentaa lähes yhtä paljon asuntoja kuin niitä on rakennettu viime vuosikymmeninä. Tarve on polttava pääkaupunkiseudulla.

talous
Rakennustyömies valmistelee raudoitustöitä pakkasessa.
Jussi Mansikka / Yle

Suomeen tarvitaan vuoteen 2040 mennessä 760 000 uutta asuntoa. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n arvion mukaan tuotanto keskittyy kaupunkiseuduille, erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Grafiikka.
Uusia asuntoja vuosittain.Yle Uutisgrafiikka

Ennusteen mukaan asuntoja pitää rakentaa 30 000 vuosittain, jos nykyinen kaupungistumiskehitys jatkuu ja väki keskittyy isoimpiin kaupunkeihin. Rakentamisen pitäisi arvion mukaan keskittyä 14 suurimpaan kaupunkiin, joiden asukkaat vastaavat noin 90-prosenttisesti koko maan asuntotarpeesta.

Asuntotarpeen kehitys tiivistyy kaupunkiseuduista pitkälti pääkaupunkiseudulle. Muilla seuduilla asuntoja on rakennettu viimeisten vuosikymmenien aikana joko tulevan tarpeen verran tai enemmän. Nykyistä rakennustahtia pitäisi petrata pääkaupunkisudun lisäksi Tampereen, Turun, Oulun ja Kuopion seuduilla.

VTT arvioi, että pääkaupunkiseudulla on jo nyt 20 000 asunnon vaje ja uuden arvion mukaan alueelle tarvitaan noin 300 000 uutta asuntoa seuraavien 25 vuoden aikana. Määrä tarkoittaa nykyisen rakentamisvauhdin selvää nopeuttamista.

Puolet tarpeesta pääkaupunkiseudulla

VTT:n arvion mukaan lähes puolet vuosittaisesta rakentamistarpeesta koko maassa löytyy pääkaupunkiseudulta. Tämä tarkoittaa 10 000–15 000 uutta asuntoa joka vuosi. Jos kaupunkikehitys jatkuu lähivuosien tahtiin, uusia asuntoja tarvitaan 1 000–2 000 välillä Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Tampereella tarve on jonkin verran enemmän.

Grafiikka.
Asuntoja lisää nykyiseen verrattuna Helsingin, Tampereen ja Oulun seuduilla. Yle Uutisgrafiikka

Muilla VTT:n arvioimilla seuduilla asuntotarve jää selvästi alle tuhannen. Useilla VTT:n listaamilla (siirryt toiseen palveluun) kaupunkiseuduilla viimeisten 25 vuoden aikana on rakennettu selvästi enemmän kuin ikääntyvissä ja heikon muuttovoiton kaupungeissa on jatkossa tarvetta. Esimerkiksi Lappeenrannan alueella seuraavien 25 vuoden asuntotarve on enimmillään alle 7 000 asuntoa. Samana aikana sinne on jo rakennettu tuplasti enemmän asuntoja.

Rakentamiseen tarvitaan vuosittain lähes 7 miljardia euroa. Kaiken kaikkiaan 2040-luvulle asuntojen rakentamiseen tarvitaan tai se tuo talouteen arviolta noin 175 miljardia euroa. Arviossa ei ole mukana tonttien arvoa.

Arviossa ei ole huomioitu viime vuoden aikana Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden asuttamista. Oleskeluluvan saavien turvapaikanhakijoiden määristä ei ole tällä hetkellä kuin arvioita, mutta jo maahan tulleet maahanmuuttajat mahdollisesti tuplaavat nykyisen nettomaahanmuuton. Se tarkoittaa asuntomarkkinoilla mahdollisesti noin 10 000 uuden asunnon rakentamista ainakin joinakin vuosina.