Orimattilalaisnaisen päähänpisto ehdolla vuoden someteoksi – villitsi suomalaiset noloilemaan

Orimattilalainen Siiri Saarinen innosti kymmenet tuhannet suomalaiset kuvaamaan itseään heijastinliiveissä ja jakamaan kuvat somessa. Saarisen hokeman mukaan on siistiä olla nolo ja käyttää taikaviittaa, siis heijastinliiviä. Ilmiö on nyt ehdolla myös vuoden someteoksi 2016.

Kotimaa
Siiri Saarinen koiriensa Matin ja Niilon kanssa lenkillä.
Jarkko Paappanen

– En olisi ikinä uskonut, että taikaviitta johtaa johonkin näin suureen ja mahtavaan. Olen onnellinen ja otettu. Lämmittää sydäntä, orimattilalainen Siiri Saarinen kommentoi ehdokkuuttaan Some Awardseissa.

Saarisen Facebook-postauksesta alkunsa saanut Taikaviitta – siistii olla nolo -kampanja on ehdolla vuoden someteoksi. Ehdokkuus tuli orimattilalaisessa marketissa työskentelevälle Saariselle, 24, täytenä yllätyksenä.

– Olin juuri käymässä mummolla Saarijärvellä. Hyvä, etten purskahtanut itkuun, kun luin sähköpostia ehdokkuudesta. Tajusin, miten iso juttu tästä on tullut.

Saarinen nimesi heijastinliivit loppuvuonna julkisessa Facebook-postauksessaan taikaviitoiksi, minkä jälkeen niiden ympärille on perustettu lähes 20 000 ihmisen Facebook-ryhmä. Ihmiset kuvaavat itseään, lapsiaan ja lemmikkieläimiään heijastinliiveissä sekä jakavat kuvat sosiaalisessa mediassa.

Saarinen on kiertänyt puhumassa heijastinten puolesta. Hän on ollut mukana Orimattilan kaupungin tempauksessa, jossa jaettiin 1 400 taikaviittaa kuntalaisille. Viittoja on jaettu päiväkodeissa ja kouluissa.

Olen otettu siitä, että ihmiset ovat ottaneet taikaviitat omakseen.

Siiri Saarinen

Myös jotkut kauppiaat ovat ottaneet villityksestä kopin ja toivat someilmiön levitessä myyntiin heijastinliivejä, joita markkinoitiin taikaviittoina.

– On ollut tosi suuri olo. Olen saanut hirveästi palautetta, että 'nyt meidän likkakin suostuu käyttämään heijastinta'. Lapset ja lemmikit koskettavat eniten. Olen otettu siitä, että ihmiset ovat ottaneet taikaviitat omakseen, Saarinen hihkuu.

Taikaviitta-Siiri seuraa Mustan Barbaarin ja Sampo Kaulasen jalanjäljissä?

Kansalaiset ovat voineet ehdottaa Some Awardseihin ehdokkaita eri kategorioihin (siirryt toiseen palveluun). Voittajat valitaan Helsingissä 4. helmikuuta. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Ideana on nostaa esille ja kruunata somevaikuttajia.

Aiemmin palkintoja ovat pokanneet esimerkiksi Musta Barbaari, kyläkauppias Sampo Kaulanen, pääministeri Alexander Stubb ja omaperäisestä Twitter-asiakaspalvelustaan tunnettu Helsingin kaupungin rakennusvirasto.

Esimerkiksi äitini tajusi vastikään, että 'aijaa, ne ovat oikeita ihmisiä siellä somessa'.

Siiri Saarinen

Taikaviitta-Saarisen mielestä vuosi 2015 jää somehistoriaan vuotena, jolloin somen voima on viimeinkin otettu todesta.

– Aikuiset ja vanhemmatkin ihmiset ovat havahtuneet siihen, että jutut leviävät somemaailmassa. Esimerkiksi äitini tajusi vastikään, että 'aijaa, ne ovat oikeita ihmisiä siellä somessa', Saarinen sanoo.

Siiri Saarinen ja mäyräkoirat ulkoilemassa.
Tämä kolmikko tuli suomalaisille somettajille tutuksi vuonna 2015. Siiri Saarinen ja hänen kaksi koiraansa panivat alulle taikaviittailmiön, joka levisi somesta myös muuhun elämään. Jarkko Paappanen

"Aion vetää taikaviitan päälle juhannuksenakin"

Taikaviittailmiö ei näy jääneen pelkästään somepöhinäksi. Vaikka Saarisen postauksesta ja taikaviittojen ensihuumasta on jo tovi aikaa, heijastinliivikuvia jaetaan edelleen. Ja Saarinen on pannut merkille, että kotikaupungin Orimattilankin kylänraitilla heijastimia näkyy käsivarsissa ja liiveissä aiempaa tiuhemmassa.

Jos voitan, ei se elämääni muuta. Paitsi, että halkean itkusta ja onnesta.

Siiri Saarinen

– Paras on naapurissani asuva säämies, joka puhuu kohdatessamme aamuisin aina säästä. Hän, noin 70-vuotias papparainen, ilmeisesti tunnisti minut ja koirani sekä taikaviittamme. Nykyään näen säämiehen joka aamu ja ilta huitelemassa taikaviitta päällään. Se lämmittää sydäntä.

Myös Saarinen vetää edelleen lenkeille ylleen heijastinliivin ja varustaa heijastimin myös koiransa.

– Aion vetää taikaviitan päälle juhannuksenakin, hän tokaisee.

Lenkkeily on muuttunut nykyään jatkuvaksi heijastinselfieiden ottamiseksi.

– Jos voitan, ei se elämääni muuta. Paitsi, että halkean itkusta ja onnesta.

Some Awardseihin orimattilalainen aikoo ilmiölle uskollisena pukea päälleen jotakin pimeässä heijastavaa, tietenkin.