Kaatumistapaturma voi paljastaa eläkeläisen peitellyn alkoholiongelman – humala lykkää leikkauksia

Tampereen yliopistosairaalassa hoidetaan vuodessa satoja eläkeikäisiä, joiden hoitoa päihtymys hidastaa. Humalatila estää esimerkiksi lonkanmurtuman pikaisen leikkaushoidon.

terveys
Vanhus kävelee rollaattorin kanssa liukkaalla tiellä.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Tampereen yliopistosairaala on huolissaan päihtyneenä itsensä teloneista ikäihmisistä. Sairaalaan tulee lähes päivittäin kiireellistä hoitoa tarvitsevia eläkeikäisiä ihmisiä, jotka ovat humalassa kaatuneet, pudonneet tai muuten loukanneet itsensä. Ilmiö on tuttu erityisesti arkipäiviltä, kun taas työikäiset juovat ja loukkaavat itsensä tyypillisesti viikonloppuisin.

Moni kuvittelee hallitsevansa oman alkoholinkäyttönsä.

Heikki Mäenpää

Eläkeikäisten päihteiden käyttö on muodostunut akuuttia sairaalahoitoa vaikeuttavaksi haitaksi tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, arvioidaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Sairaalan tiedotteen mukaan vuositasolla Taysissa hoidetaan satoja eläkeikäisiä, joiden hoitoa päihtymys hidastaa. Potilasta ei voi leikata päihtyneenä eikä pitkään jatkunutta yhtäjaksoista juomista lopettaa kertaheitolla. Käytännössä osastolla joudutaan aloittamaan päihdevieroitus ennen kuin potilaan leikkausta voidaan ryhtyä valmistelemaan.

74-vuotias nainen. Alkoholin vaikutuksen alaisena kaatunut ja satuttanut oikean lonkkansa saaden sinne murtuman

Heikki Mäenpää

Kiireettömissä leikkauksissa ilmiö ei näy samalla tavalla. Mäenpää uskoo, että erikoissairaanhoitoa arvostetaan Suomessa niin paljon, että kiireettömiin toimenpiteisiin valmistaudutaan kotona myös päihteitä vähentämällä.

Peitelty ongelma paljastuu

Kaatumistapaturmat saattavat paljastaa peitellyn alkoholiongelman, kertoo osastonylilääkäri Heikki Mäenpää Taysin tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualueelta. Mäenpään mukaan ilmiö esiintyy kaikissa sosioekonomisissa ryhmissä. Joukossa on ollut useita erittäin hyvin koulutettuja ja hyvätuloisia potilaita.

Tehokkainta olisi ottaa asia reippaasti perhepiirissä esille

Heikki Mäenpää

– Moni kuvittelee hallitsevansa oman alkoholinkäyttönsä. Sitä myös peitellään läheisiltä. Kaatumistapaturmat ovat kuitenkin hyvä mittari ilmiölle. Sairaalahoitoa vaativan tapaturman yhteydessä asian vakavuus ja laajuus tulee lopulta ilmi.

Nuorten potilaiden kohdalla vanhemmat osallistuvat usein aktiivisesti hoidon suunnitteluun, kun päihdeongelma tulee sairaalassa esille. Sen sijaan ikääntyneempien kohdalla lapset harvoin osallistuvat yhteiseen keskusteluun, kertoo ylilääkäri Heikki Mäenpää.

– Raportoimme päihdeongelmasta jatkohoitoon esimerkiksi terveyskeskukseen, mutta tehokkainta olisi ottaa asia reippaasti perhepiirissä esille.

Kolme esimerkkiä tammikuulta 2016

Ylilääkäri Heikki Mäenpää esittelee kolme esimerkkiä märän sukupolven potilaista tältä vuodelta.

”_70-vuotias nainen, asuu kotona puolisonsa kanssa. Kotihoito jakaa lääkkeet kerran viikossa. Todettu maksakirroosi, runsasta alkoholin käyttöä, verenpainetauti ja depressio. Kieltää aktiivisen alkoholin käytön, mutta viime kesältä merkkejä päihderiippuvuudesta. Tippunut sängystä eikä päässyt liikkeelle. Toimitettu päivystykseen, josta kuljetettu Taysiin. Päivystyksessä vasen lonkka aristanut. Lantion ja lonkan kuvissa vasemmalla murtuma. Leikkaushoito puoliproteesilla._”

55-vuotias nainen. Alkoholin vaikutuksen alaisena kaatunut aamuyöstä portaissa ja tippunut porrastasanteelle vasen kylki ja olkapää edellä. Ei päässyt liikkeelle. Myöhemmin päivällä omainen toi Taysiin päivystykseen. Painanta-arkuudet vasemmassa lonkan seudussa sekä vasemmassa kyynärpäässä. Potilaalle tehty vartalon ja pään kuvaukset. Tässä löydöksenä kaksi murtumaa. Murtumat hoidettu levytyksillä. Iho ehjä mutta korvalääkäri hoitanut korvan takana olleen haavan.”

”_74-vuotias nainen. Astma. Alkoholin vaikutuksen alaisena kaatunut ja satuttanut oikean lonkkansa saaden sinne murtuman. Leikkaushoito puoliproteesilla. Postoperatiivisesti vieroitushoitoon._”