1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Näitkö viikonloppuna tulipallon? Ursa kaipaa lisää havaintoja harvinaisesta ilmiöstä

Sattuiko silmiisi kirkas tulipallo lauantai-iltana 23. tammikuuta? Kyseessä on alustavan arvion mukaan kymmenkiloinen avaruuskivi, joka puhkaisi ilmakehän 87 kilometrin korkeudessa Pyhännän yläpuolella. Ursa kaipaa kuvia selvittääkseen tulipallon reitin ja mahdolliset meteoriittipalasten putoamispaikat.

tiede
Tähtiharrastaja ja fysiikan opettaja Asko Aikkila sai videoitua Kuolan tulipallon 19.4.2014 Kuusamossa.
Tähtiharrastaja ja fysiikan opettaja Asko Aikkila sai videoitua Kuolan tulipallon 19.4.2014 Kuusamossa.Asko Aikkila

Pilvisyys heikensi pallon näkemistä monin paikoin, mutta Kokkolassa ja Oulussa tulipalloa on saatu ihailla kirkkaammalta taivaalta. Ursa kaipaakin havintoja ja esimerkiksi valvontakamerakuvia erityisesti Kokkolan seudulta

– Pystyisimme paremmin määrittämään, minkälainen komiulotteinen rata on ollut Suomen ilmakehässä ja mihin tulipallo on mahdollisesti pudottanut metoriitteja, jos on pudottanut, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Pystyisimme paremmin määrittämään, minkälainen komiulotteinen rata on ollut Suomen ilmakehässä ja mihin tulipallo on mahdollisesti pudottanut metoriitteja.

Ursan tiedottaja Anne Liljeström

Kokkolasta kaivataan kuvia klo 20.12–20.13 väliseltä ajalta ja erityisesti valvontakameroista, jotka on suunnattu etelään tai kaakkoon. Useita kuvia ja niiden tietoja yhdistämällä pystytään tarkemmin arvioimaan, mikä tulipallon etäisyys ja korkeus on milläkin hetkellä ollut.

Meteoriitin kappaleita Hämeessä?

Silminnäkijät ovat kuvanneet tulipalloa vihertäväksi ja sinertäväksi. Se on palanut muutaman sekunnin ja räjähtänyt vihertäviksi kappaleiksi. Palloa on kuvattu kirkkaammaksi kuin täysikuu. Valonvälähdyksiä on nähty myös pilvikerrosten läpi.

Ursan tulipallotyöryhmällä on vielä mallinnus kesken, mutta alustava arvio on jo olemassa.

– Avaruuskivi on tullut ilmakehään Pyhännän yläpuolella, 87 kilometrin korkeudessa ja syttynyt hehkumaan. Siitä se on suunnannut Lammille, jonka yläpuolella hehku on loppunut eli tulipallo sammunut. Viimeiset vaiheet on koettu Hauhon eteläpuolella, selventää Liljeström.

Tällä hetkellä uskotaan, että arviolta kymmenkiloisesta avaruuskivestä on pari kiloa voinut päätyä meteoriittina maahan asti Lammin lähettyville, Lahden ja Hämeenlinnan välimaastoon.

Ei siitä ole ihmiselle vaaraa, ei sieltä mikään avaruuspöpö hyökkää, mutta tieteen kannalta olisi parempi, etteivät maanpäälliset mikrobit pääsisi saastuttamaan näytettä.

Anne Liljeström

Viimeksi meteoriitteja on löydetty Suomessa 1974. Jos joku onnekas onnistuu kiveä löytämään, ei hiljattain tippuneeseen meteoriittiin saisi koskea käsin.

– Ei siitä ole ihmiselle vaaraa, ei sieltä mikään avaruuspöpö hyökkää, mutta tieteen kannalta olisi parempi, etteivät maanpäälliset mikrobit pääsisi saastuttamaan näytettä, kertoo Liljeström.

Ursan tiedottajan ohje kuuluukin: nappaa meteoriitinpalanen vaikkapa folioon, pistä purkkiin ja jääkaappiin. Tulipalloja havaitaan Suomessa vuosittain mutta lauantain pallo oli harvinaisen kirkas.

– Havaintoja on tullut jo viitisensataa. Niitä ja kuvia voi lähettää Ursan Taivaanvahti.fi-sivustolle (siirryt toiseen palveluun) kirjaamalla havainnon tulipallolomakkeella, sanoo tiedottaja Anne Liljeström.

Lue seuraavaksi