Britanniassa merkitään turvapaikanhakijoita näkyvillä tunnuksilla

Punaista ranneketta on pidettävä, jos haluaa saada ateriansa. Rahaa ruoan ostamiseen turvapaikanhakijalle ei anneta.

Ulkomaat
Kuvakaappaus turvapaikanhakijoiden rannekkeesta The Guardian -lehden verkkosivuilta.
Kuvakaappaus turvapaikanhakijoiden rannekkeesta The Guardian -lehden verkkosivuilta.The Guardian

Brittihallitukselle turvapaikkapalveluja myyvä yksityisyritys on merkinnyt ihmisiä tavalla, joka arvostelijoiden mukaan on selvää syrjintää ja alistamista vainolle.

Walesin pääkaupungissa Cardiffissa toimiva Clearsprings Ready Homes -yritys päätti, että turvapaikanhakijoiden on pidettävä kirkkaanpunaista ranneketta. Ilman sitä yhtiö ei suostunut antamaan heille ruokaa.

Britannian lain mukaan turvapaikanhakijat eivät saa tehdä työtä eikä heille makseta sosiaalietuuksia. Rahaa he eivät saa lainkaan varsinkaan alkuvaiheessa, vaan heille tarjotaan kolme ateriaa päivässä.

Viranomaisten mukaan yhtiö on nyttemmin luvannut luopua rannekkeista. Yhtiö oli aiemmin perustellut rannekkeita käytännöllisinä.

Ranneketta ei saa rikkomatta pois

Rannekkeet ovat olleet käytössä viime toukokuusta. The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelema Eric Ngalle kertoo joutuneensa pitämään ranneketta asuessaan vastaanottokeskuksessa viime vuoden lopulla. Ranneketta ei saanut tilapäisesti pois sitä rikkomatta.

– Jos kieltäydyimme pitämästä ranneketta, meille sanottiin, että meistä raportoidaan sisäministeriölle. Osa henkilökunnasta valvoi asiaa innokkaammin kuin muut, kertoo Ngalle, joka sai turvapaikan Britanniasta marraskuussa.

Sudanilaisen ihmisoikeusaktivistin Mogdad Adbeenin mielestä rannekkeelle on vain yksi sana: se on syrjintää.

– Meidät pannaan tuntemaan itsemme toisen luokan ihmisiksi. Rannekkeet merkitsevät meidät ympäristössä, joka muutoinkin on hyvin vihamielinen. Kun valitamme rannekkeista, kukaan ei kuuntele, Abdeen sanoo

Lähteet: AP, Yle Uutiset