1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Auto töytäisi jalankulkijaa ja pakeni – paniikkia vai piittaamattomuutta?

Lyhyen ajan sisällä on Seinäjoella todistettu kahta tapausta, jossa suojatiellä lapsia töytäisseet autoilijat ovat jatkaneet pysähtymättä matkaa. Viime perjantaina suojatieonnettomuuteen joutuneen tytön isä ihmettelee, onko piittaamattomuudessa kysymys jo suorastaan ilmiöstä.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Seinäjokelainen Ari Saunamäki on kertonut sosiaalisessa mediassa, kuinka hänen tyttärensä joutui auton töytäisemäksi keskellä kaupunkia suojatiellä. Saunamäen mukaan erityisen ikäväksi tapauksen tekee se, että autoilijan käytös antoi viitteitä teon tahallisuudesta.

– On karmeaa, jos tällainen suoranainen liikennehäiriköinti yleistyy, toteaa Saunamäki.

Saunamäki kertoo saaneensa paljon palautetta kirjoituksestaan, ja palautteen perusteella piittamattomuutta ja häiriökäyttäytymistä on liikenteessä paljon.

– Muillakin on ollut samanlaisia kokemuksia, toteaa Saunamäki.

Saunamäen mukaan hänen tyttärensä päälle suojatiellä ajanut auto oli ollut pysähtyvinään ja kiihdyttänyt sitten, kun tyttö oli astunut suojatielle. Auto oli jarruttanut, mutta osunut tyttöön. Törmäyksen voimasta tyttö oli kaatunut tielle. Poliisi tutkii tapausta.

Pari kuukautta sitten Seinäjoella tapahtui suojatieonnettomuus, jossa autoilija tönäisi pysähtymättä kahta 12-vuotiasta tyttöä. Toinen tyttö putosi auton konepellin kautta katuun ja toinen kaatui maahan. Onnettomuuden yhteydessä ihmetystä herätti myös se, että yksikään muu tapahtumahetkelllä ohi ajanut autoilija ei myöskään pysähtynyt auttamaan tyttöjä.

Pakoon monia syitä

Komisario Pauli Latvanen Pohjanmaan poliisista sanoo, että piittamattomuus liikenteessä on lisääntynyt. Se näkyy mm. siinä, miten liikennemerkkejä noudatetaan.

Latvasen mukaan onnettomuuspaikalta pakeneminen on kuitenkin edelleen harvinaista. Syitä pakenemiseen voi olla monia.

– Aina syynä ei ole piittamattomuus, vaan autoilija voi joutua shokkiin tai säikähtää pahasti. Aina tulee myös mieleen näissä tapauksissa, että mikähän on ollut kuljettajan ajokunto, pohtii Latvanen.

Poliisi muistuttaa, että aina kun auto ja jalankulkija tai pyöräilijä kolaroivat, tilanteeseen on syytä suhtautua kaikella vakavuudella.

– Poliisi on parasta kutsua paikalle. Vaikka onnettomuus vaikuttaisi harmittomalta eikä vammoja olisi näkyvissä, on viranomaisten ja ammattilaisten parasta arvioida tilanne.

Nuoret kuljettajat

Silminnäkijän mukaan Seinäjoella perjantaina sattuneessa onnettomuudessa auton ratissa oli nuori, parikymppinen kuljettaja. Poliisi ei kuitenkaan ole vielä tavoittanut tekijää.

Liikenneturvan Tampereen toimipisteen yhteyspäällikön Marko Niemisen mukaan kuskin ikä voi olla myös vaikuttamassa siihen, että autoilija pakenee paikalta.

– Kun tällaista tapahtuu, voi olla että nuori kokematon kuljettaja säihkähtää niin pahasti, että lähtee karkuun ja kuvittelee voivansa selvitä tilanteesta sillä.

Nieminen muistuttaa, että nuoret kuljettajat ovat myös alttiita joutumaan onnettomuuksiin.

– Porukan paine ja näyttämisen halu panevat kaahaamaan ja seuraukset voivat olla ikäviä.

Seinäjokelaisisä toivoo, että hänen tytärtään töytäissyt autoilija saataisiin kiinni ja että onnettomuuden syyksi palljastuisi joku muu kuin tahallisuus ja että pakenemisen syy olisi joku muu kuin puhdas välinpitämättömyys.

– Kyllä tähän olisi helpompi suhtautua, jos tietäisi, että autoilija pakeni paikalta esimerkiksi sen takia, että auto oli katsastamaton. Se olisi jollakin tavalla inhimillisempi syy.