1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meteorit

Vangitsitko tulipallon kamerallasi? Kuva auttaa meteorin lentoradan laskemisessa

Lauantaina eteläisen Suomen taivaalla nähdystä tulipallosta on tehty jo yli 500 havaintoa. Samalla tulipallon lentorata on tarkentunut etelämmäksi kuin alunperin luultiin. Matemaatikko Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä arvioi, että tulipallo osui itäisen Hämeen ja Uudenmaan välimaastoon.

meteorit
Tulipallo
Tämä tulipallo kuvattiin Mikkelissä Kiiskinmäen tähtitornilla sijaitsevalla tulipallokameralla.Aki Taavitsainen

Ursa on saanut tähän mennessä useita satoja havaintoja tulipallosta. Iso osa havainnoista on näkö- tai kuulohavaintoja.

– Osaa havainnoista haittasi pilvinen sää, sillä esimerkiksi osa tulipallokameroista oli pilvien alla, kertoo Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä.

Ursa toivoo lisää kamerahavaintoja, koska ne ovat meteorin lentoradan selvittämisessä monin verroin luotettavampia kuin näköhavainnot. Ursalla riittää lauantaisen tulipallon jäljiltä paljon tehtävää, sillä satojen havaintojen analysointi ja arviointi on hidasta työtä.

– Koetamme laskea tulipallon tuloreittiä ja arvioimme myös sitä, onko se pudottanut metoriitteja ja jos, minkä kokoisia ja minne. Sen jälkeen harkitsemme, että kannattaako niitä etsiä.

Esko Lyytinen arvioi, että maanpinnalle asti selvisi joitakin kiloja meteoriitin palasia.

– Tätä arviota tukee se, että tulipallo oli huomattavan kirkas. Toisaalta sen tulonopeus oli verraten alhainen eli on hyvin todennäköistä, että se pudotti meteoriitteja.

Putoamispaikka voidaan laskea jopa kilometrin tarkkuudella

Meteoriitin palasen löytäminen maastosta on todella harvinaista. Edellisen kerran Suomesta löytyi maastoon pudonnut meteoriitin palanen yli 40 vuotta sitten.

– Havaintojen ja laskelmien perusteella voidaan tietää jopa noin kilometrin tarkkuudella, että minne päin on pudonnut meteoriitin palasia. Itsellänikin on sen verran kokemusta, että tiedän niiden löytämisen olevan todella vaikeaa.

Usein meteoriitin palasten putoamispaikka on metsää ja pusikkoa. Lyytisen mukaan etsintöjä voi auttaa se, jos pääsee lumijäljille.

– Toisaalta talvellakin havaintojen riittävän hyvä käsittely ja analysointi kestää, ja niinpa putoamispaikalle on saattanut jo sataa uutta lunta.

Jotta lentorataa saataisiin tarkennettua, se edellyttäisi lisää valokuvia ilmiöstä. Ursan verkkosivuilla kehotetaankin teollisuuskiinteistöjen ja parkkipaikkojen valvontakameroiden omistajia tarkistamaan nauhoitukset kello 20.12-20.13 väliltä siltä varalta, että tulipallon lento erottuu kuvissa.

Lue seuraavaksi