1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Suomen ja Venäjän sisäministerit tapaavat huomenna – keskustelevat maahanmuutosta

Petteri Orpo tapaa venäläisen kollegansa ensimmäistä kertaa. Ministerit keskustelevat Suomen ja Venäjän yhteistyöstä muun muassa maahanmuuttoasioissa.

Politiikka
Petteri Orpo ja Vladimir Kolokoltsev
Petteri Orpo ja Vladimir KolokoltsevLehtikuva ja EPA

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) tapaa Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin huomenna tiistaina Vantaalla, tiedottaa sisäministeriö. Orpo tapaa venäläisen kollegansa ensimmäistä kertaa.

Tapaamisen aiheena on Suomen ja Venäjän välinen yhteistyö muun muassa maahanmuuttoasioissa, sisäministeriö kertoo tiedotteessaan.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tapasi Venäjän varasisäministerin ja maahanmuuttoviraston johtajan Moskovassa joulukuussa. Vierailulla pohjustettiin Suomen ja Venäjän sisäministerien tulevaa tapaamista.

Orpo on todennut, että Suomella on pakolaiskriisissä nyt kaksi haastetta: yhtäältä Länsi-Balkanin reitin kautta lännestä mahdollisesti tulevat pakolaiset ja toisaalta itärajan ylittävät turvapaikanhakijat.

– Olemme huolissamme siitä, mitä itärajalla on tapahtunut, ja muutoksesta, mikä näkyy pohjoisilla rajanylityspaikoilla, Orpo on sanonut.

Muun muassa ulkoministeri Timo Soini (ps.) on sanonut, että "laiton maahantulo" itärajalla on saatava loppumaan. Hän ei ole poissulkenut esimerkiksi sitä mahdollisuutta, että pohjoisia rajanylityspaikkoja pantaisiin kiinni.

Venäläinen rajavartija on kertonut uutistoimisto STT:lle, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB organisoi yhdessä Kantalahden piirihallinnon ja Venäjän rajavartiolaitoksen kanssa turvapaikanhakijoiden pääsyä Suomen rajalle. Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan sisäministeriön Päivi Nerg on todennut, että hänellä ei ole tiedossa tukea väitteelle.