Tausta: Kaunistuksia vai kauhistuksia Katri Helenan raitilla? – Tohmajärven kuntakeskuksen ilme puhuttaa

Tohmajärven kuntakeskuksen ilme puhuttaa kuntalaisia. Katri Helenan raitiksi nimetyn Kauppakadun ja Kirkkotien varrelta löytyy mm. erikoisia rakennelmia ja tyhjiä liiketiloja, toteaa keskustaa paluumuuttajan silmin katseleva toimittaja Tanja Perkkiö.

Tohmajärvi
Hirvosen kauppa on ristetyspaikassa Tohmajärvellä.

Minä olen kotoisin täältä. Kaikki tämä on siis tuttua niin kaukaa kuin muistini neljän vuosikymmenen taakse ulottuu. Onhan paljon tapahtunutkin ja rakennettu uutta. Mutta paljon on myös sellaista, joka on joskus ollut jotain ja nyt ei enää mitään. Tyhjiä rakennuksia, ränsistyneitä kulmia, entisiä kauppoja, taloja, joiden nimet elävät, vaikka sisällöt ovat muuttuneet. Kameran läpi nämä paikat näyttävät ihan toiselta, kuin jokapäiväisessä asioinnissa.

Silmä kun tottuu, mutta kamera tallentaa. Katri Helenan raitti eli Kauppakatu ja pätkä Kirkkotietä Tohmajärvellä, tammikuisessa valossa näyttää kiireettömältä, harmaalta, elävän sinnitellen.

Gerlanderin talon piiput töröttävät pystyssä.
Gerlanderin talo purettiin viime vuonna, mutta tulisijat ja piiput jäivät pystyyn. Niissä on pidetty muutaman kerran tuliakin näytöstyyliin.Tanja Perkkiö / Yle

Gerdanderin talo purettiin viime kesänä, mutta tulisijat ja piiput jäivät. Toisten mielestä ne ovat kamalan rumat, toiset näkevät niissä raunioromantiikkaa. Jotkut pitävät niitä vaarallisina. Lähellä on liikuntahalli ja Kemien koulu. Piippujen paikalle pitäisi ajallaan tulla lähiliikunta-alue.

Kunnallistalo on Tohmajärven maamerkki
Kunnallistalossa on toiminut suojeluskunta, hammashoitola, toimistoja ja erilaisia liikeyrityksiä. Nykyään talossa on mm. kirpputoreja.

Kemien, Tohmajärven keskustaajaman, näkyvimmällä paikalla on Kunnallistalo, jonka portailla teinit istuskelivat kolme-neljä vuosikymmentä sitten. Talo on täynnä salaisuuksia ja historiaa ja se on Tohmajärven maamerkki. Kunnassa pohditaan sen kunnostamista ja muutenkin kylän ilmeen kohentamista. Facebookin Tohmis rulettaa-ryhmässä toivon itse pusikoiden raivaamista, että vaaran päällä olevalta kylältä näkyisi kauas.

Tohmajärven tori arkisena maanantaina
Tohmajärven tori. Entinen grillirakennus on talvet tyhjillään, vanerit ikkunoissa ja terassin peittona. Tanja Perkkiö / Yle

Tohmajärven tori tammikuisessa pysähtyneisyydessään, yksi ihminen tallentui kuvaan. Rakennus on entinen grilli, jonka kuistilla syötiin lihapiirakoita 80-luvulla, ja jonka Sisko teki maailman parhaat grilliruuat meidän tohmajärveläisnuorten mielestä. Grillin takana alkoivat seurustelut.

Entinen Yhdyspankin talo Tohmajärven Kemiessä.
Entinen Yhdyspankin talo Tohmajärven keskustassa on ollut jo vuosikausia tyhjä. Omistaja on kadoksissa ja talo on hylätty ja kärsinyt niin ilkivallasta kuin käytön puuttestakin. Tanja Perkkiö / Yle

Sypin talo, jossa toimi viimeiseksi Nordea ja matkatoimisto, jäi hylätyksi, kun sen omistaja katosi kartalta. Kiinteistö on ollut kunnalle murheenkryyni keskeisellä paikalla. Tässä rakennuksessa kävin allekirjoittamassa elämäni ensimmäiset pankkilainapaperit.

Kauppakatu Tohmajärven keskustassa.
Kauppakatu Tohmajärvellä tammikuisena maanantaina.Tanja Perkkiö / Yle

Kauppakatu on myös Katri Helenan raittia nykyään. Vaaran päällä ollaan.