Yksin Etelämantereen ylitystä yrittänyt brittiläinen naparetkeilijä kuoli

Henry Worsley oli vain noin 50 kilometrin päässä tavoitteestaan, kun hän lähetti hätäkutsun. Perheensä mukaan Worsley menehtyi chileläisessä sairaalassa.

Ulkomaat
Henry Worsley
Henry Worsley John Stillwell / AFP

Brittiläinen naparetkeilijä on kuollut uupumukseen ja nestehukkaan yritettyään ylittää Etelämantereen yksin ilman apua, kertoo uutistoimisto AP.

Entinen upseeri Henry Worsley oli vain noin 50 kilometrin päässä määränpäästään, kun hän pyysi apua viime perjantaina. 55-vuotias Worsley kuljetettiin chileläiseen sairaalaan, missä hän menehtyi sunnuntaina. Worsleyn perheen mukaan hänen sisäelimensä "pettivät täydellisesti".

Worsleyn tavoitteena oli hiihtää Etelämantereen yli pääosin reittiä, jota tutkimusmatkailija Ernest Shackleton kulki noin sata vuotta sitten epäonnistuneella yrityksellään ylittää Etelämanner ensi kertaa. Hänen tarkoituksenaan oli taittaa matka täysin yksin, ilman vetokoiria tai tarvikepudotuksia matkan varrella.

Brittilehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Worsley oli taivaltanut jo lähes 1 500 kilometriä 71 päivässä, kun hän ei kahteen päivään pystynyt jättämään telttaansa ja kutsui apua. Sairaalassa Worsleyllä todettiin bakteerin aiheuttama vatsakalvontulehdus.

Worsleyn matkan tavoitteena oli kerätä rahaa haavoittuneiden sotilaiden hyväksi.

Lähteet: AP