Paras mateenpyyntiaika on käsillä – katso, kuinka haluttu saalis nousee jään alta

Made on pitkulainen ja limaisen liukas kala. Yli 40 vuotta kalastusta harrastanut Risto Saresvirta pitää madekatiskoja Kouvolan Pyhäjärvessä. Videolla Saresvirta käy tarkistamassa jään alle upotetut pyydykset.

Kalastaja pitelee madetta
Risto Saresvirta pyytää madetta katiskalla. Kireän pakkasjakson jälkeen kalaonni suosi, vaikka mateen kutuaika ei ole vielä parhaimmillaan.

KOUVOLA Kokeneen kalastusharrastajan mukaan madetta näyttää riittävän edelleen Kouvolan Pyhäjärvessä. Parhaat saaliit Kymijoen vesistössä sijaitsevasta järvestä saatiin tosin 1980-luvulla.

– Kaverit sanovat minua matikkamestariksi, koska olen toimittanut heille paljon madetta. Aloitin kalastamisen täällä vuonna 1972, sanoo Pilkanmaalla asuva kalaharrastaja Risto Saresvirta.

Made on pitkulainen, väritykseltään usein tummanruskean laikukas turskakalalaji. Sitä esiintyy erityisesti syvävetisissä järvissä.

Risto Saresvirta käyttää mateen pyyntiin katiskoja, mutta sitä narrataan myös verkoilla ja pillkillä.

Mateen pyyntiin uudet säännöt

Uuden kalastuslain astuttua voimaan vuoden alusta pilkkikalastuksessa käytetyt madeharat eivät enää ole sallittuja. Laki kieltää nyt koukut, joiden tarkoituksena on tarttua kalaan sen ulkopuolelta.

Kouraa muistuttavassa harassa on monesti useita koukkuja, joiden päälle made pyritään houkuttelemaan sen pyydystämiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan perinteisen pilkkitavan kielto on huolestuttanut kalastajia.