Hyppää sisältöön

Öljyn hinta romahti – miksi muovipulkka ei silti halpene?

Öljyn hinnan romahdus ei ole laskenut muovituotteiden hintaa, vaikka öljy on muovin tärkein raaka-aine. Suomalaiset, muovitavaraa tuottavat yritykset valittavat hyödyn jäävän suurille kansainvälisille muovin valmistajille.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Muovin pohjaraaka-aineen öljyn hinta on vajonnut puolessatoista vuodessa pohjamutiin. Voisi kuvitella, että muovituoteyrityksellä on onnen päivät. Vaan eipä ole.

– Täytyy todeta, että valitettavasti ei. Muovin hinta on ollut historiallisen korkealla tasolla viime aikoina, toteaa Plastexin toimitusjohtaja Lauri Ant-Wuorinen.

Muovin hinta ei enää seuraa öljyä

Lohjalainen Plastex painaa linjaltaan nyt sesonkituotteita – pulkkaa ja liukuria. Valkoinen muovirae muuttuu koneen syleilyssä käden käänteessä mustaksi pulkaksi.

Yrittäjillä on ollut kova työ selittää esimerkiksi vähittäistavarakaupan keskusliikkeille, että muovituotteiden hinnoissa on enemmänkin korotuspaineita, vaikka öljy on melkein hävyttömän halpaa.

– Pyritään kertomaan avoimesti, että raaka-aineen hinta on korkealla tasolla. Toivotaan, että kuluttajatkin ymmärtävät, että se (öljyn halpuus) ei näy suoraan muovituotteiden hinnoissa, Plastexin Lauri Ant-Wuorinen sanoo.

– Muovin ja öljyn hinta eivät seuraa enää toisiaan. Meillä ei mene järin hyvin tällä hetkellä, summaa alan tunnelmaa Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Ant-Wuorinen sanoo oman firmansa tinkineen katteistaan, kun tarpeellisia hinnankorotuksia ei ole saatu läpi. Riesana on ollut myös suoranainen puute ostettavasta raaka-aineesta.

Keskittynyt muovintuotanto vie hyödyn

– Euroopassa se syy on, että täällä on hyvin keskittyneet myyjien markkinat. Petrokemian teollisuuden muutama yritys tekee hyvää tulosta. Kaikki muut tuoteketjussa kärsivät, sanoo Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

Polyeteenin ja öljyn hintakehitys räjähtivät eri suuntiin vuosi sitten. Öljy otti vauhtia uuteen alamäkeen, mutta muovi ampaisi ennennäkemättömällä tavalla kohti pilviä.

Yksi osatekijä oli lukuisat tuotantoseisokit, joista muovia tekevät suuryritykset ilmoittivat viime vuonna poikkeuksellisen paljon. Koko vuonna 2015 "pakottavista syistä" johtuneita seisokkeja oli yli 60, kun niitä normaalivuonna on parikymmentä.

– Se oli todella viime vuoden ällistyttävä ilmiö kerta kaikkiaan. Jopa yhdeksän peräkkäin yhdellä firmalla, hämmästelee Muoviteollisuus ry:n Vesa Kärhä.

Voittoa tahkoavat tuottajat vaiteliaita

Onko kyse sitten harvojen, vahvojen tuottajien tahallisesta tuotantojarrutuksesta, jolla hinta pidetään korkealla? Muovituotefirmoja edustava Vesa Kärhä ei suostu syyttelemään.

– Sitä on vaikea osoittaa, enkä halua lähteä spekuloimaan, Kärhä sanoo.

Yksi suurista petrokemian toimijoista ja muovin tuottajista on suomalaislähtöinen Borealis. Yhtiön omistajat löytyvät nykyisin Abu Dhabista ja Itävallasta.

Yle pyysi Borealista kommentoimaan tuotantoseisauksia ja muovituoteyrittäjien keskuudessa esitettyjä väitteitä tahallisesta hintakikkailusta. Yhtiö kieltäytyi ja kehotti kääntymään petrokemian teollisuusyrityksiä edustavan Plastics Europe -järjestön puoleen.

Plastics Europe puolestaan kieltäytyi kommentoimasta asiaa Ylelle, koska heillä "ei ole tietoa hinnoista".

.
.