Armeijassa syödään salaa – sotataitoja opetellaan myös pakin kanssa

Ruokailu ei ole armeijassa vain ruuan tankkaamista. Maastoruokailun yhteydessä alokkaat opetetaan syömään sodan oloissa ja kelissä kuin kelissä. Annoksista poistetaan jäätymiselle herkät kasvikset ja vihannekset, mutta ruoka-annoksen määrää suurennetaan.

Kotimaa
Sotilas odottaa ruokaa korkeassa polviasennossa.
Niko Mannonen / Yle

Armeija marssii vatsallaan, sanoi Ranskan keisari Napoleon aikanaan. Tuo totuus ei ole muuttunut vuosisatojen saatossa – miehistön ruokailun järjestäminen on ehdoton edellytys ja logistinen haaste kaikille armeijoille.

Kajaanissa Kainuun Prikaatin kranaatinheitinkomppanian alokkaat marssivat prikaatin takamaastoon harjoittelemaan sotilaiden taitoja. Ruokailun logistiikkaa ja aterian nauttimista suojassa harjoitellaan maastoruokailun merkeissä.

Nyt ruokailu sujuu hyvin, kun viime viikkoon verrattuna kelit ovat huomattavasti lämmenneet.

Juuso Jäppinen

Maastoruokailupisteelle tullessaan alokkaat saavat käskyn siirtyä syömään ilmasuojaan. Pakit kolisten alokkaat siirtyvät läheiseen männikköön puiden juurelle, ilmasuojaan. Ylikersantti Juuso Jäppinen mukaan myös ruokailun aikana miehille opetetaan alkeita sodan aikana toimimisesta.

– Tässä tapauksessa ilmasuojassa olo tarkoittaa, että ollaan piilossa ilmatähystykseltä. Samalla pyritään hajauttamaan miehet niin, että he ovat suojassa myös maan päältä tapahtuvalta tähystykseltä.

Sotilaita ruokailemassa talvisessa mäntymetsässä.
Ilmasuoja löytyy talvisesta männiköstä. Niko Mannonen / Yle

Alokas Teemu Ojalalle maistuu lihakeitto pakista, leipä ja kuuma mehu pakin kannesta.

– Hyvin se maistuu, kun täällä kylmässä tutisee kun saa ruokaa pitkästä aikaa. On meillä aamupala ollut.

Raahelaiselle alokkaalle metsässä syöminen ei tunnu huonolta.

– Tämä on ihan mukavaa ja positiivinen kokemus. Ruokaa on riittävästi ja sitä saa lisääkin, jos sitä on jäljellä.

Hernekeitto jäähtyi pakkasilla

Pakkasien hellittäminen on helpottanut maastoruokailujen järjestämistä, sanoo ylikersantti Juuso Jäppinen.

Pojilla on kädessä pakki ja toisessa kädessä pakin kansi, silloin kädet jo loppuu.

Jani Nevalainen

– Nyt ruokailu sujuu hyvin, kun viime viikkoon verrattuna kelit ovat huomattavasti lämmenneet. Tällä hetkellä miehetkin näyttävät siltä, että nauttivat ruokailusta.

Edellisellä viikolla pakkanen hivotteli ja muutaman kerran ylittikin -30 astetta. Hernekeitto ei sentään jäätynyt pakkiin.

– No ei varsinaisesti jäätynyt, mutta ehti jäähtyä ruokailun aikana, sanoo Jäppinen.

Sotilas antaa ruokaa toisen sotilaan pakkiin.
Maastoruokailussa tarjotaan pakista syötävää ruokaa.Niko Mannonen / Yle

Ruokailuun on varattu vähintään parikymmentä minuuttia. Kasarmilla ruokailuun verrattuna annoksista on vähennetty jäätymiselle alttiit kasvikset ja vihannekset. Myös muiden lisukkeiden määrää on maastoruokailussa rajoitettu, eikä kanamunia tai kiisseleitä ole tarjolla, sanoo ruokailusta huolehtivan Leijona Cateringin ravintolapäällikkö Jani Nevalainen.

– Pojilla on kädessä pakki ja toisessa kädessä pakin kansi, silloin kädet jo loppuu. Pakista syödään lämmin sapuska – keitto tai pata ja kannesta juodaan mehu, päälle pistetään leipä ja levitteet. Siinäpä se valikoima on.

Valikoiman niukkuutta kompensoidaan ruoka-annoksen koolla.

– Jos ruokalassa annoskoko on 500 grammaa, niin metsässä se on 600 grammaa.