1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Ensimmäiset turvapaikanhakijat Inkeroisten vastaanottokeskukseen näinä päivinä

Kouvolan Inkeroisissa järjestettiin maanantai-iltana tiedotustilaisuus, jonka aiheena oli hotelli Kantrin tiloihin perustettu vastaanottokeskus. Tilaisuus veti paikalle yli kaksisataa asukasta. Ihmisiä puhutti huoli Inkeroisten turvallisuudesta.

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuvat hotelli Kantriin Inkeroisiin näinä päivinä. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

KOUVOLA Inkeroisten Päätiellä on vilkasta, ollakseen maanantain alkuilta. Kuhinaa riittää erityisesti hotelli Kantrin edustalla. Hotellin parkkipaikat on jo viety, läheisen kaupan piha täyttyy autoista. Alkamaisillaan on tiedotustilaisuus hotelli Kantrin tiloihin perustetun vastaanottokeskuksen tiimoilta.

Kantrin toisen kerroksen ravintolatilat täyttyvät ja istumapaikat loppuvat nopeasti. Alakerran ravintolasta haetaan lisää tuoleja, silti useampi kymmenen ihmistä joutuu seuraamaan tilaisuutta seisaaltaan. Tunnelma on odottava. ”Miksi niiden pitää tulla tänne, keskelle Inksaa?”, kuuluu kysymys viereisestä pöydästä.

Sosiaalisessa mediassa kehotettiin jo etukäteen ihmisiä saapumaan Inkeroisiin ja tuomaan mielipiteensä vastaanottokeskuksen perustamisesta äänekkäästi julki. Sana on levinnyt, sillä Kantriin on saapunut yli kaksisataa ihmistä. Myös katupartioyhdistys Soldiers of Odinin väkeä on paikalla.

Vastaanottokeskuksen johtaja Päivi Nikkola Hoivapalvelu Metsätähti Oy:stä toivottaa runsasväkisen joukon tervetulleeksi tilaisuuteen ja esittelee tahot, jotka ovat vastaamassa ihmisten kysymyksiin. Nikkola toivoo kysymyksiä alustusten jälkeen. Ensimmäinen huudahdus kuuluu yleisöstä jo muutaman minuutin kuluttua: "Onko missään vaiheessa kysytty naapureiden mielipidettä?" – kysymykseen ei saada vastausta.

Toiveena perheitä

Hotelli Kantrin ikkunoista kajastuvat kerrossänkyjen siluetit. Kahden hengen hotellihuoneista on tehty viiden hengen huoneita. Yhteensä majoituspaikkoja on 151. Nikkolan mukaan Inkeroisiin toivotaan ensisijaisesti perheitä.

Facebookiin kirjoittaminen ei aiheuta toimenpiteitä, soitto 112:een aiheuttaa.

Jukka Lankinen

Sosiaali- ja terveyspalveluihin keskittynyt yksityinen Hoivapalvelu Metsätähti Oy on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita, mutta Kantriin heitä ei ole vielä saapunut. Tarkkaa tietoa turvapaikanhakijoiden saapumisesta ei ole, mutta”näinä päivinä”, kuuluu vastaus.

Inkeroisten vastaanottokeskus on Hoivapalvelu Metsätähdelle järjestyksessään neljäs. Aiemmin yhtiö on perustanut vastaanottokeskukset Tampereelle, Raumalle ja Hyvinkäälle.

Poliisi partioi useammin

Komisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta toteaa uuden vastaanottokeskuksen tarkoittavan heille yhtä kohdetta lisää, jossa poliisi partioi.

Viikkotasolla 20–30 turvapaikanhakijaa Kymenlaaksossa peruuttaa hakemuksensa ja lähtee vapaaehtoisesti pois.

Seppo Kemppainen

– Muita vastaavanlaisia paikkoja ovat viikonloppuisin ravintoloiden edustat, viikolla taajamien keskustat ja koulujen pihat. Arkisin partio pyörähtää vastaanottokeskuksen ympäristössä 6-8 kertaa päivässä, Lankinen kertoo.

Sosiaalisessa mediassa on paljon kirjoituksia häiriötilanteista, joita turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet. Lankinen toivoo, että häiriökäyttäytymisistä ja mahdollisista rikosepäilyistä ilmoitettaisiin suoraan poliisille.

– Meidän täytyy saada tieto suoraan sieltä, missä häiriöitä on ollut. Ei someen kirjoittaminen auta asiaa eteenpäin. Lähtökohtaisesti Facebookiin kirjoittaminen ei aiheuta toimenpiteitä, soitto 112:een aiheuttaa.

Viikossa kymmeniä turvapaikkahakemusten peruutuksia

Tilaisuus sujuu vauhdikkaasti ja pääsääntöisesti järjestäjän toiveiden mukaan. Jotkut huutelevat väliin, toiset odottavat puheenvuoroja. ”Ihan sama mitä täällä kysyy, vastauksia ei anneta kuitenkaan”, tuhahtaa mies ja lähtee pois. Osa ihmisistä seuraa samalla ovenavauksella.

Tilaisuudessa esitetään kysymyksiä muun muassa turvapaikanhakijoiden kansalaisuuksista, heidän päivärytmistään ja uimahallikäyttäytymisestä. Turvapaikanhakijavastaiset kommentit saavat lähes poikkeuksetta yleisöltä aplodit – kommentti vastaanottokeskuksen työllistävästä vaikutuksesta aiheuttaa puolestaan naurunremakan. 

Erästä miestä huolestuttaa, jäävätkö kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat edelleen Inkeroisiin odottamaan. Kaakkois-Suomen poliisin ulkomaalaistutkintayksikön tutkinnanjohtajan Seppo Kemppaisen mukaan jäävät. Turvapaikanhakijat voivat valittaa kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen ja hakea muutosta.

– Pitää muistaa, että viikkotasolla 20–30 turvapaikanhakijaa Kymenlaaksossa peruuttaa hakemuksensa ja lähtee vapaaehtoisesti pois Suomesta. Kemppainen kertoo.

Näinä päivinä

Puolentoista tunnin kuluttua aloituksesta Päivi Nikkola kiittää osallistumisesta ja päättää tilaisuuden virallisen osuuden. Valtaosa väestä poistuu hotelli Kantrin tiloista, muutamat kymmenet ihmiset jäävät jututtamaan järjestäjiä.

Komisario Lankinen juttelee katupartioyhdistys Soldiers of Odinin edustajan kanssa, samalla kun monet paikalliset piipahtavat vastaanottokeskuksen johtajan juttusilla. Parikymmentä ihmistä jää vielä hotellin pihamaalle puimaan tiedotustilaisuuden antia.

”Näinä päivinä”, kuuluu jonkun suusta. Näinä päivinä Inkeroisten vastaanottokeskukseen saapuu ensimmäiset turvapaikanhakijat.