Koe uusi yle.fi

Museovirasto haluaa suojella asuinalueeksi kaavaillun Vartiosaaren

Museoviraston mukaan kerrostalorakentaminen tuhoaisi saaren kulttuuri- ja luonnonympäristön. Vartiosaareen kaavaillaan asuntoja 7 000:lle ihmiselle.

Kotimaa
Vartiosaaresta on hieno näköala merelle.
Näköala Vartiosaaresta merelle.Ulla Malminen / Yle

Museovirasto esittää Uudenmaan ely-keskukselle, että Helsingissä sijaitseva Vartiosaari suojeltaisiin rakennusperintölailla. Museoviraston mukaan kerrostalorakentaminen tuhoaisi saaren kulttuuri- ja luonnonympäristön. Vartiosaareen kaavaillaan asuinaluetta 7 000:lle ihmiselle.

– Haluamme, että Vartiosaareen kokonaisuus turvataan peruspiirteiltään. Saarelle kaavaillun rakentamisen mittakaava ja luonne poikkeaisi täysin sen tämänhetkisestä rakennetusta ympäristöstä. Huvilaalueet, virherympäristö ja koko saari alentuisi siihen, että rannalla kiertää huvilavyöhyke, joka voidaan suojella teknisesti rakennuksena, mutta kokonaisuuden luonne muuttuisi radikaalisti, murahtaa osastopäällikkö Mikko Härö Museovirastosta.

Mielestämme kaupungin asuntotuotannon kokonaisuus ei ole kiinni Vartiosaaren rakentamisesta.

osastopäällikkö Mikko Härö, Museovirasto

Härö muistuttaa, että toteutuessaan suojelupäätös ei estäisi Vartiosaaren rakentamista kaikilta osin.

– Historialliset arvot eivät estä maltillista kehittämistä tai lisärakentamista. Täydentävä rakentaminen saareen on meidän mielestämme ihan mahdollista, mutta luonteeltaan sen tulee olla paljon väljempää ja pienempää kuin mitä nyt ehdotetaan.

– Pulma vaan on se, että kaupungin yleiskaavassa yritetään sanoa, että kakku voidaan sekä syödä että säästää. Ja annetaan ymmärtää, että jos 7 000 asukasta asutetaan saareen, niin silti voidaan säilyttää sen kulttuurihistorialliset arvot. Museovirasto on vakavasti eri mieltä tästä ajatuksesta.

Helsinki haluaisi Vartiosaareen asuntoja, koska tonttimaasta ja asunnoista on kaupungissa suuri pula. Häröä kaupungin perustelut eivät vakuuta.

– Mielestämme kaupungin asuntotuotannon kokonaisuus ei ole kiinni Vartiosaaren rakentamisesta.