Miljoonien eurojen kulut turhista vesistä – Kymen Vesi yrittää tukkia rahareikää

Esimerkiksi sadevedet eivät kuulu käsiteltäviksi vedenpuhdistamolle, mutta huonokuntoisten kaivojen kautta "liian puhdasta" vettä menee jätevesien sekaan runsaasti. Taloudellinen merkitys on suuri.

jäteveden käsittely
Jäteveden pienpuhdistamon putkia
Yle

Arviolta puolet Kymen Veden vedenpuhdistamossa käsiteltävästä vedestä tulee puhdistamolle turhaan. Muun muassa vessoista ja tiskikoneista tulevat jätevedet kuuluvat laitokselle käsiteltäviksi, mutta esimerkiksi sadevettä päätyy suotta jäteveden sekaan. Ylimääräisten vesien käsittely kuormittaa laitosta ja maksaa paljon.

Hulevesiä ja maaperässä olevaa vettä päätyy jätevesiviemäriin useimmiten rikkinäisen tai saumoistaan sisäänpäin vuotavan jätevesikaivon kautta. Yhtiössä on viime vuonna aloitettu tehostetut tutkimukset, joilla pyritään löytämään ainakin pahimmat ongelmapaikat. Työ aloitettiin viime keväänä.

– Tähän mennessä on löydetty pari hyvinkin merkittävää kohdetta Myllykoskelta ja Inkeroisten puolelta, kertoo Kymen Veden toimitusjohtaja Tapani Eskola.

Osa lisäkuluista karsittavissa

Eskolan mukaan yhtiö keskittyy syynäämään ja korjaamaan omia kaivojaan. Syy toimiin ryhtymiseen on raha.

Veden siirtäminen ja sen käsittely puhdistamolla maksaa karkeasti arvioiden 35 senttiä kuutiometriltä. Vedenpuhdistamolla käsitellään vuosittain noin 12 miljoonaa kuutiometriä vettä, ja siitä noin puolet ei kuuluisi käsittelyyn. Tämä tarkoittaa vuosittain parin–kolmen miljoonan euron kuluja.

Toimitusjohtaja Eskola laskee, että korjauksia tekemällä turhaa rahanmenoa voidaan vähentää reilusti.

– Lisää kohteita on löytynyt ja löytyy koko ajan lisää niin paljon, että tavoitteena ja toiveena on, että jopa puolet kuudesta miljoonasta kuutiosta saataisiin rajoitettua pois, hän toteaa.

Kymen Vesi jatkaa tehostettuja tutkimuksia korjauskohteiden paikantamiseksi, kun maa on jälleen sula. Jätevesikaivojen tehosyynäystä tarkoitus tehdä vuoden 2018 loppuun saakka.

Vuodesta 2014 alkaen hulevesien johtaminen jätevesien sekaan on ollut lailla kiellettyä.