Seinäjoki pyrkii kansalliseen kaupunkipuistoketjuun - kaksi puistoa pois hakemuksesta

Seinäjoki hakee osaksi Suomen kansallisten kaupunkipuistojen verkostoa. Hakemuksesta kuitenkin poistettiin kaksi puistoa - Lakeuden puisto ja Pumppuranta. Niitä tarvitaan tulevaisuudessa mahdollisesti julkiseen rakentamiseen. Asiasta päätti kaupunginvaltuusto.

Kotimaa
Seinäjoki ilmasta kuvattuna.
Kuvan etualalalla on Lakeuden puisto.Pasi Takkunen / Yle

SeinäjokiKaupunkipuistohakemusta Seinäjoella on sorvattu jo kahdeksan vuotta. Nyt ympäristöministeriöön lähtevä hakemus sai vihdoin valtuuston hyväksynnän.

Tosin alkuperäisestä anomuksesta poistettiin kaksi puistoaluetta. Toinen on Lakeuden puisto, Lakeuden Ristin vieressä ja toinen on Pumppuranta, kampusalueen kupeessa.

– Nämä alueet haluttiin jättää tulevaisuutta varten. Jos kaupungille tulisikin tulevaisuudessa tarve rakentaa näille paikoille, niin se olisi edelleen mahdollista. Jos nämä puistot olisi liitetty kaupunkipuistohakemukseen, niin rakentaminen ei olisi enää onnistunut, selventää valtuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Aki Ylinen.

Ympäristöminiteriön edustaja Jukka-Pekka Flander osallistui myös Seinäjoen valtuuston kokoukseen. Hän kehui kaupungin hakemusta ja muun muassa kaupungin metsiä, mutta esitti närkästyksensä, kun hakemuksesta oli otettu pois kaksi puistoa.

– Puistojen poistot heikentävät hakemusta, Flander jyrähti.

Valtuutetuissa heräsikin epäilys, että Lakeuden puiston ja Pumppurannan puuttuminen vaikuttaa negatiivisesti hakemusprosessiin. Myös Lakeuden puiston kohtalo arvelutti.

– Onko nyt huomioitu, että Lakeuden puiston kaupunkilaiset ovat ottaneet omakseen, kyseli muun muassa Vasemmistoliiton Antti Knuuttila.

Kaupunginhallituksen edustajat vakuuttivat, ettei puistoille tapahdu mitään ilman kaupunkilaisten kuulemista.

– Taloustilanne on niin heikko, että menee varmaankin vuosia ellei vuosikymmeniä ennekuin mahdollisia rakennushankkeita tulee eteen, sanoo Aki Ylinen.

Vastaehdotusta ei tullut, joten valtuusto hyväksyi kaupunkipuistohakemuksen kaupunginhallituksen ehdottamassa muodossa eli ilman Lakeuden Puistoa ja Pumppurantaa.

Lakeuden Risti pimenevässä talvi-illassa.
Seinäjoen keskutassa Lakeuden Risti pimenevässä talvi-illassa.Pasi Takkunen/Yle

Alajoen peltolakeus, Aalto-keskus, Törnävän alue, Kyrkösjärvi

Ehdotettu Seinäjoen kansallinen kaupunkipuistoalue on luonnoltaan monimuotoinen ja maisemaltaan kaunis kokonaisuus, joka tukeutuu Seinäjoen vesistöön. Alue kokoaa yhteen olemassa olevia arvokkaita kulttuuri- ja luonnonmaisemia sekä kaikille kaupunkilaisille avoimia virkistysalueita sekä arkkitehtuurin helmiä.

Tällaisia kohteita ovat muun muassa Törnävän ruukinalue ympäristöineen, Aalto-keskus, Törnävän sairaala-alue ja vanha lääninsairaala sekä kampusalue. Muita kohteita ovat Alajoen peltolakeus, Paukanevan natura-alue, Kyrkösjärvi asuntomessualueineen, Seinäjoen oikaisu-uoma sekä ulkoilu- ja vihrealueita.

Kaupunkipuiston tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä eheänä kokonaisuutena sekä luoda uusia luonnonympäristön hyödyntämismahdollisuuksia kaupungin asukkaille ja yrityksille.

Seinäjoki toivoo, että hakemus tulisi ympäristöministeriön hyväksyttäväksi alkuvuonna ja mielellään ennen asuntomessuja.