Perinteiset tv-kanavat pitävät pintansa netti-tv:n rinnalla

Television katselu ei tule muuttumaan lähivuosina äkillisesti, uskoo Ylen julkaisujen johtaja Ismo Silvo. Vaikka netti-tv:n katselu lisääntyy, pitävät perinteiset eli lineaariset televisiokanavat pintansa vielä ainakin seuraavan kymmenen vuoden ajan etenkin vanhempien sukupolvien keskuudessa.

media
Televisoita
Timo Nykyri / Yle

Minkälaista televisiota me katsomme reilun kymmenen vuoden päästä? Onko televisio edelleen olohuoneen kunkku, löytyykö se myös keittiöstä ja makuuhuoneesta vai kulkeeko se kännykän mukana kaikkialla? Ja mitä ohjelmia televisiosta silloin tulee?

Ylen julkaisujen johtajan Ismo Silvon mukaan televisionkatselu kyllä muuttuu, mutta muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Hänen mukaansa yksi merkittävimmistä television tulevista kehityskaarista on se, että sukupolvien väliset erot television käytössä lisääntyvät.

– 40-45–vuotiaat tulevat katsomaan vielä kymmenenkin vuoden kuluttua televisiota samaan tapaan kuin nytkin, koska siihen on totuttu. Mutta jo nyt 20-30–vuotiaat käyttävät aika paljon television verkkopalveluita kun taas perinteisellä kanavatelevisiolla on heidän käytössään selvästi pienempi rooli, Silvo sanoo.

Sisältö säilyy samana, tekniikka ja käyttötapa muuttuu

Vaikka tekniikka ja tapa katsoa televisiota muuttuu, ohjelmasisältöihin saakka Silvo ei usko muutoksen juuri ulottuvan.

– Kyllähän me 2010-luvun ihmiset voimme ihan hyvin katsoa vaikka 50 vuotta vanhoja televisio-ohjelmia. Eivät ne ole niin hirveästi muuttuneet, samanlaisia sarjoja, draamaa ja studiotuotantoa on edelleen.

Kanavatelevision voima on edelleenkin suuri.

Ismo Silvo

Riippumatta siitä, katsooko televisiota perinteiseen tapaan olohuoneen sohvalta vai esimerkiksi työmatkalla bussissa älypuhelimesta, tarjonnassa on edelleen niin uutis- ja ajankohtaisohjelmia kuin viihdettä, sarjoja, elokuvia ja dokumentteja.

– Television osalta isoimmat muutokset liittyvät nimenomaan siihen, että sen tarjoama sisältö on katsottavissa itselle parhaiten sopivaan aikaan ja erilaisina kokonaisuuksina. Esimerkiksi sarjoista voidaan katsoa kaikki osat kerralla, jos niin halutaan.

Lineaarisen eli perinteiseen ohjelmakaavioon perustuvan television kuolemaan Silvo ei kuitenkaan usko.

– En usko, että sen aikakausi on vielä päättymässä. Päinvastoin, kanavatelevision voima on edelleenkin suuri. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna suomalaiset katsovat tällä hetkellä televisiota enemmän kuin koskaan, Silvo muistuttaa.

Perinteisen television yhdistävä voima säilyy

Televisiota on perinteisesti nimitetty nykyajan leirinuotioksi, kokoavaksi voimaksi, jonka äärelle keräännytään yhteen katsomaan jotakin tiettyyn aikaan tulevaa ohjelmaa. Silvon mukaan juuri tässä piilee television voima jatkossakin.

– Se kytkee ihmiset samanaikaisesti jonkun tapahtuman äärelle tai yhteiseen kokemukseen. Halu kokea yhtenäisyyttä muiden ihmisten kanssa on niin voimakas, ettei tekniikkakaan tule sitä muuttamaan, uskoo Silvo.

Kymmenen vuoden kuluttua tällaisia televisiokanavia on ehkä vähemmän.

Ismo Silvo

Perinteisen television rooli kuitenkin muuttuu, kun netti-tv kilpailee sen kanssa yhä enemmän samoista yleisöistä. Silvon mukaan ne kuitenkin täydentävät jatkossa entistä enemmän toisiaan.

– Tässä tapahtunee se, että yksittäisiä televisiosarjoja katsotaan enenevästi Areena- ja Netflix-tyyppisistä palveluista, mutta ne eivät missään tapauksessa tule korvaamaan lineaarista televisiota.

Perinteinen televisio muuttuu Silvon mukaan sen sijaan entistä enemmän suorien lähetysten kanavaksi, jonka keskiössä ovat erilaiset tapahtumat.

Televisiokanavien määrä laskee

Varsinaisten televisiokanavien määrä tullee myös vähenemään nykyisestä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Halu kokea yhtenäisyyttä muiden ihmisten kanssa on niin voimakas, ettei tekniikkakaan tule sitä muuttamaan.

Ismo Silvo

– Suomessahan on tällä hetkellä laskentatavasta riippuen 13-15 lineaarista, perinteistä televisiokanavaa, joita voidaan ottaa vastaan myös kattoantennien kautta. Kymmenen vuoden kuluttua tällaisia televisiokanavia on ehkä vähemmän eikä Yleisradiollakaan ole välttämättä silloin enää neljää kanavaa, pohtii Silvo.

Silvon mukaan perinteiset televisiokanavat eivät kuitenkaan katoa minnekään. Samanlaisia televisiokanavia kuin vaikkapa TV1 on vielä kymmenenkin vuoden kuluttua.

– Television voima on siinä, että se näyttää, mitä juuri nyt tapahtuu. Ihmiset voivat kytkeytyä siihen tapahtumaan ja kokea samanaikaista yhteisöllisyyttä. Se on kova voima eikä se katoa mihinkään.