Cosplayta harrastava opettaja haluaa murtaa perinteiset kouluroolit: "Katson oppilaiden maailmaa eri tavalla"

Kuopiolaisopettaja Maria Ilona Huovinen jakaa avoimesti tietoa cosplay-harrastuksestaan työkavereille ja oppilaille. Huovinen haluaa olla rikkomassa käsitystä, ettei opettaja voisi tulla esille julkisesti ja raottaa myös yksityiselämäänsä. Cosplay-harrastus on antanut Huoviselle paremman mahdollisuuden ymmärtää myös oppilaiden maailmaa.

Kuopiolainen opettaja Maria Ilona Huovinen pukeutuneena Rin Tohsaka -hahmoksi.
Katso videolta, kuinka opettaja muuttuu hetkessä japanilaiseksi Rin Tohsaka -animehahmoksi.

Kuopiolainen Maria Ilona Huovinen ei ole aivan tyypillinen opettaja. Kun hän laittaa päähänsä peruukin, ylleen mustan hameen ja punaisen paidan ja silmiin suurentavat piilolinssit, hän muuttuu hetkessä kuin toiseksi ihmiseksi. Raja koulunopettajan ja japanilaiseksi animehahmoksi pukeutuneen cosplay-harrastajan välillä ei kuitenkaan tosiasiassa ole kovin suuri.

Huovinen jakaa avoimesti elämäänsä ja tärkeintä harrastustaan paitsi internetissä myös työpaikallaan oppilaille ja muille opettajille. Oppilaat voivat esimerkiksi seurata Huovisen blogista tai Facebook-sivuilta, missä tapahtumissa hän on käynyt ja millaiseksi hahmoksi pukeutunut.

– Oppilaat ja työkaverit ovat innoissaan tästä harrastuksesta. Olen suosituin henkilö vapun ja halloweenin aikaan, kun kaikki haluavat lainata minulta asuja ja peruukkjea, Huovinen nauraa.

"Yleensä opettaja on täysi mysteeri"

Huovinen toteaa, että avoimuus ei suoraan istu perinteiseen opettajan rooliin, jossa oppilaat eivät tiedä opettajasta ja hänen yksityiselämästään mitään. Huovinen haluaa olla osaltaan murtamassa tällaisia perinteisiä käsityksiä.

– Yleensä opettaja on täysi mysteeri, että onko se ihminen ollenkaan. Minä olen se toinen ääripää. Mielellään rikon sitä ajatusta, että opettaja ei saisi olla jotain julkisesti. Aluksi en itsekään halunnut tuoda harrastusta ensimmäisenä töissä esille, mutta nykyään se ei haittaa mitään.

Mielellään rikon sitä ajatusta, että opettaja ei saisi olla jotain julkisesti.

Maria Ilona Huovinen

Harrastuksen alkuvaiheessa Huovinen vältteli myös pukeutumasta hahmoihin, jotka ovat tai muistuttavat jollain tavalla opettajia. Nykyään hänellä on useitakin opettajahahmoja. Huovisen suosikkihahmo on kuitenkin Rin Tohsaka animesarjasta Fate/Kaleid Liner Prisma Illya.

– Hahmo on koulutyttö ja maagikko. Hahmossa viehättää se, että tyttö on hyvin kipakka luonteeltaan ja osaa pitää puolensa. Siinä on luonnetta, ällä ja kykyä toimia itsenäisesti. Se on hyvä roolimalli, vaikka onkin minua yli 10 vuotta nuorempi.

Sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoksi pukeutuminen onkin harrastus, jossa ei tarvitse miettiä ikärajoja. Sitä harrastavat ovat kaiken ikäisiä, lapsista vanhuksiin. Huovisen 6-vuotias sijaistyttö on mukana harrastuksessa.

– Tiedän, että voin itse harrastaa tätä eläkeikään asti. Sekin on ihan itsestä kiinni, minkä ikäisiä hahmoja haluaa tehdä.

Sosiaalinen media auttaa pääsemään oppilaiden maailmaan

Huovinen on cosplay-harrastuksensa myötä paitsi rikkonut perinteistä opettajan roolia, myös kaventanut kuilua opettajan ja oppilaiden välillä. Kun harrastukseen liittyy vahvasti sosiaalisen median käyttö, pääsee opettaja nopeasti samoihin paikkoihin, joissa oppilaat kuluttavat aikaa.

– Katson oppilaiden maailmaa eri tavalla, kun olen aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Se ei ole minulle mysteeri, koska samalla lailla itsekin latailen kuvia sinne. Tuntuu, että oppilaille pystyy puhumaan heidän omalla kielellään ja näkemään sosiaalisen median mahdollisuuksia, eikä ole vain saarnaava ja varoittava opettaja.

Huovinen on järjestänyt koululla viime syksystä lähtien myös cosplay-kerhoa, jolle oppilaat ovat jo kovasti toivoneet jatkoa.

Oppilaille pystyy puhumaan heidän omalla kielellään.

Maria Ilona Huovinen

– Kerhossa juteltiin cosplaysta ja katsottiin videoilta vanhoja esityksiä. Jotain pieniä cosplay-juttuja ehdittiin tekemään. Oppilaat on olleet innostuneita, lähes joka vuosi luokalla on joku, joka on aiheesta erityisen kiinnostunut. He haluavat hirveästi kuulla, mitä teen seuraavaksi tai mihin tapahtumaan olen menossa.

Huovinen kertoo, että cosplayn harrastamisen idea on nimenomaan se, että suosikkihahmonsa voi luoda alusta asti itse.

– Se voi olla lapsuuden tärkein hahmo tai vaikka hieno design-puku, jota haluaa päästä kokeilemaan. Cosplay on yksilöllistä ja lähtee siitä, että se on taidetta, Huoninen hymyilee.