Koe uusi yle.fi

Vaara vaanii katoilla – lumet putoavat nyt herkästi

Lauhtunut sää ja sahaavat lämpötilat saattavat tiputtaa lumet katoilta. Kiinteistöjen kannattaa kutsua lumenpudottajat ennen kuin on liian myöhäistä.

Kotimaa
 Lumenpudotusta katolta Helsingissä 14. tammikuuta 2016.
Emmi Tulokas / Lehtikuva

Nopeasti lauhtunut sää on tuonut lumenpudottajat katoille.

Märkä lumi ja kattojen läpi vuotava lämpö yhdessä pakkasen ja plusasteiden välillä sahaavan ulkolämpötilan vaihtelu muuttavat pakkaslumen raskaaksi ja tiiviiksi.

Helsingin pelastuslaitos varoittaa, että lumet voivat pudota katolta nopeasti ja painavina massoina. Lumen seassa voi olla myös jäätä ja riski vahingoille kannattaa ottaa vakavasti.

Pelastuslaitos kehottaakin kiinteistöjä asettamaan opaspuomituksia vaara-alueille. Esimerkiksi Kallion alueella on havaittu lumien putoamisia koko lappeen pituudelta kerralla.

Pelastuslaitoksen tiedossa ei kuitenkaan ole putoavan lumen aiheuttamia henkilö- tai omaisuusvahinkoja. Palomestari Tomi Kuusamo Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, etteivät kattojen lumet ole vielä aiheuttaneet juurikaan tehtäviä pelastuslaitokselle.

– Kiinteistöt ovat olleet lumenpudotuksessa aktiivisesti liikkeellä ja kattojen puhdistustarve kannattaakin katsoa viimeistään nyt, sanoo Kuusamo.

Lumet ovat katoilla kiinteistönomistajan vastuulla

Lämmenneen sään raskaaksi tekemä lumi katoilla on kiinteistönomistajan vastuulla. Pudottajat kannattaa kutsua töihin ennen kuin vahinkoja sattuu.

Lumenpudottajilla onkin edessään työntäyteiset ajat.

– Joo, kyllä se alkaa nyt. Tänään varsinkin on räjähtänyt homma aika paljon, että kyllä tällä viikolla varmaan tulee päivittäin lisää lumihommia, sanoo työnjohtaja Tino Marttila Delete Oy:stä.

Lumenpudottajat kannattaa tilata paikalle ennen kuin vahinkoja sattuu.

– Se on tietysti asiakkaasta kiinni, mutta kyllä siinä vaiheessa kannattaa lumi pudottaa, kun se alkaa tulla lippojen yli. Varsinkin, jos plussaa on tiedossa, niin lumi ei pakkaannu painavaksi ja märäksi, niin ei mene vettä sisään eikä muuta, sanoo Marttila.