Salama-Tiimi rakentaa talkootyöllä siltaa yli kulttuurirajojen

Oulussa ja Muhoksella turvapaikanhakijat ovat aktivoituneet tekemään talkootöitä. Salama-Tiimissä on mukana myös muita maahanmuuttajia ja kantasuomalaisia. Ryhmä toimii SPR:Oulun osaston alaisuudessa ja on sitä kautta vakuutettu. Monipuoliset talkootyöt tarjoavat mielekästä tekemistä ja vaihtelua arkeen.

Kotimaa
Salama-Tiimi rakennustyömaata siivoamassa
Antti Pylväs / YLE

Idea on lähtöisin irakilaiselta tietoliikenneinsinööriltä Osama Al-Ogaililta, joka on Päivärinteen vastaanottokeskuksen asukas. Hän on odottanut turvapaikkapäätöstä viime syksystä.

– Haluan rakentaa sillan suomalaisten ja maahanmuuttajien välille, ja motivoida maahanmuuttajia aktivoitumaan ja tekemään jotain hyödyllistä, Al-Ogaili kertoo idean synnystä.

Al-Ogaili korostaa, että turvapaikanhakijoilla on monenlaista ammattiosaamista, ja että integroituakseen heidän pitää olla mukana työelämässä alusta asti, vaikka vapaaehtoistoiminnan kautta.

– Haluan auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, auttaa heitä rakentamaan tulevaisuuttaan ja antamaan oman panoksensa Suomen työmarkkinoillle.

Arabiankielinen sana ’salama’ viittaa turvallisuuteen ja rauhaan. Suomeksi sana symboloi äkillistä valoa ja energiaa pimeässä.

Innokkaita talkoolaisia

Emme ota vastaan talkoita, joita tekemällä veisimme keneltäkään töitä.

Iita Pirttikoski

Salama-Tiimi on aloittanut toimintansa viime joulukuussa. Tähän mennessä se on muun muassa siivonnut rakennustyömaalla, tehnyt lumitöitä, tarjoillut ruokaa vähävaraisille ja ulkoiluttanut ikäihmisiä.

– Tiimiä voi pyytää mihin tahansa talkootyöhön. Se ei kuitenkaan voi tehdä mitään vaarallista tai korkeaa ammattitaitoa vaativia hommia. Emme ota vastaan talkoita, joita tekemällä veisimme keneltäkään töitä, kertoo idean äiti ja SPR:n vapaaehtoinen Iita Pirttikoski.

Salama-Tiimi on jo varattu lajittelemaan ja pakkaamaan 2700 kiloa EU-ruokalahjoituksia, tekemään ruokatarjottavia Oulun Nuorten Talent-kilpailuun ja kantamaan pulpetteja ja tuoleja Muhoksen lukioon ylioppilaskirjoituksia varten.

Yleensä talkoolaisia saa houkutella mukaan, mutta tätä porukkaa joutuu joskus hillitsemään.

– He ovat tosi innoissaan, he jopa vähän taistelevat siitä, kuka pääsee lähtemään. Joillekin joutuu sanomaan, että valitettavasti tälle keikalle ei nyt enää pääse mukaan, naurahtaa Pirttikoski.

– Turvapaikanhakijoilla on monenlaista ammattiosaamista, ja nyt heillä on aikaa ja energiaa sekä halu tehdä jotain hyödyllistä, Al-Ogaili toteaa.

Salama-Tiimiä voivat pyytää talkoohommiin myös yksityiset henkilöt ja esimerkiksi yhdistykset.

Vakuutettuja vapaaehtoistoimijoita

Oulun hätämajoitusyksiköissä ja vastaanottokeskuksessa olisi satoja tulijoita.

Iita Pirttikoski

Vakuutuskysymys on monesti koettu ongelmaksi ja esteeksi, kun on mietitty turvapaikanhakijoiden aktivoimista. Salama-Tiimissä ongelma on ratkaistu yksinkertaisesti: ryhmä hakeutui toimimaan Suomen Punaisen Ristin Oulun osaston alaisuudessa.

– Jokainen jäsen koulutetaan viralliseksi SPR:n vapaaehtoistoimijaksi, ja SPR myös vakuuttaa heidät , Pirttikoski kertoo.

Tiimissä on tällä hetkellä mukana noin 80 henkilöä, joista seitsemän toimii koordinattorina eli ryhmänjohtajana. Uusia innokkaita on odottamassa mukaan pääsyä.

– Pelkästään Oulun hätämajoitusyksiköissä ja vastaanottokeskuksessa olisi satoja tulijoita. Pullonkaulana on nyt se, että saisimme koulutettua heistä tiimiläisiä ja koordinaattoreita, sanoo Pirttikoski.

Toimintamallista on kiinnostuttu muillakin paikkakunnilla, esimerkiksi Kajaanissa.