Koe uusi yle.fi

Influenssarokote loppunut joistakin apteekeista

Influenssarokotteen kysyntä on lisääntynyt epidemian jyllätessä. Apteekeista rokote on loppumaisillaan, mutta terveyskeskuksissa sitä on. Rokotetta on otettu enemmän kuin edellisinä vuosina.

terveys
Kuvassa miestä pistetään olkapäähän
Raila Paavola / Yle

Uutisointi influenssatilanteesta on saanut ihmiset hakemaan rokotteita. Tämä näkyy apteekkien myyntitiskillä ja jotkut myyvät jo eioota.

Esimerkiksi Raision Myllyn apteekista kerrotaan, että rokotteet on myyty loppuun, eikä uusia saada enää tukusta. Turun Yliopiston Apteekkiin tulee myyntiin vielä pieni erä rokotteita, tämän jälkeen uusia ei saada.

Vaxigrip-influenssarokotteen myyntihaltija on Suomessa Sanofi Pasteur SMD. Maajohtaja Jenni Vuola sanoo, että tukkukaupasta rokotteet on myyty loppuun.

– Rokotteet on valmistettu jo keväällä 2015. Niitä valmistetaan aina se määrä, mitä tilataan. Rokotteet saadaan Suomeen alkusyksystä ja myydään siitä eteenpäin.

Vuola vahvistaa, että joissakin apteekeissa rokotetta vielä on, mutta joissakin apteekeissa rokotteet ovat loppuneet. Myös joiltakin lääkäriasemilta rokotteet ovat loppu.

– Rokotteen ottamisen innostus on ollut korkeampi kuin edellisinä vuosina. Toimme maahan noin 10 prosenttia enemmän rokotetta kuin edellisinä vuosina, kertoo maajohtaja Jenni Vuola.

Terveyskeskuksista rokotetta vielä saa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ostaa kausittain 1 200 000 annosta, jotka jaetaan kunnille. Riskiryhmiin kuuluvat saavat influenssarokotteen ilmaiseksi.

Rokotteen ottamisen innostus on ollut korkeampi kuin edellisinä vuosina.

maajohtaja Jenni Vuola

THL:n lääketukkukaupan johtajan Pertti Sormusen mukaan tällä influenssakaudella rokotteiden kysyntä on ollut suurempaa aiempiin vuosiin verrattuna. Rokotteita on kuitenkin terveysasemilla edelleen saatavilla.

Kansallisessa rokotusohjelmassa on mukana kolme eri influenssarokotetta: ikäihmiselle suunnattu Fluarix, työikäisille ja lapsille suunnattu Vaxigrip ja kaksivuotiaille Vaxigripin vaihtoehdoksi hankittu Fluenz Tetra -nenäsumute. Näistä Fluenz Tetra on loppunut.

Influenssarokotteen voi vielä hakea. Rokotteen teho muodostuu noin kahden viikon kuluessa. Odotettavissa on, että nyt jylläävän A-viruksen lisäksi puhkeaa jonkinlainen B-virusepidemia.