1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

WHO: Zika-virus todennäköisesti leviää lähes kaikkiin Amerikan mantereen maihin

Etenkin Brasiliassa leviävän zika-viruksen uskotaan aiheuttavan sikiöille vakavia kehityshäiriöitä. WHO:n mukaan Kanada ja Chile säästyvät epidemialta, koska niissä ei tavata virusta levittävää hyttystä.

Ulkomaat
Tutkija kerää Aedes-hyttysen toukkia petrimaljaan Sao Paulon yliopiston laboratoriossa 8. tammikuuta.
Tutkija kerää Aedes-hyttysen toukkia petrimaljaan Sao Paulon yliopiston laboratoriossa 8. tammikuuta.Nelson Almeida / AFP

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan zika-virus todennäköisesti leviää kaikkiin Amerikan mantereen maihin Kanadaa ja Chileä lukuun ottamatta.

Tähän mennessä virusta on havaittu 21:ssä alueen 55 maasta. Zikaa levittävää keltakuumehyttystä kuitenkin tavataan kaikkialla Pohjois- ja Etelä-Amerikassa – paitsi ei Kanadassa tai Chilessä.

WHO:n mukaan zika on levinnyt Amerikan mantereella erityisen nopeasti, koska sitä ei ole aiemmin esiintynyt seudulla eikä ihmisille siten ole kehittynyt vastustuskykyä. Samasta syystä WHO uskoo leviämisen myös jatkuvan vauhdikkaana.

Vauvojen mikrokefalia yleistynyt Brasiliassa

Tutkijat uskovat, että odottavan äidin zika-tartunta voi aiheuttaa lapselle mikrokefaliaksi kutsutun kehityshäiriön, josta seuraa älyllistä jälkeenjääneisyyttä. Mikrokefaliasta kärsivän lapsen pää on tavallista pienempi.

Zikan ja mikrokefalian yhteyttä ei ole toistaiseksi vahvistettu tieteellisesti, mutta Brasiliassa mikrokefaliatapausten määrä on kasvanut yli 30-kertaiseksi zika-epidemian alkamisen jälkeen.

– Vaikka raskauden aikaisen zika-infektion ja mikrokefalian välistä syy-seuraus-yhteyttä ei ole, korostan, ei ole todistettu, aihetodisteet ovat suuntaa-antavia ja erittäin huolestuttavia, WHO:n pääjohtaja Margaret Chan sanoi Genevessä maanantaina.

Kolumbiassa, Ecuadorissa, El Salvadorissa ja Jamaikalla viranomaiset ovat kehottaneet naisia lykkäämään lapsen hankintaa kokonaan. Brasiliassa virallinen ohje on, että odottavien äitien tulee välttää hyttysiä.

Zikaa on aiemmin tavattu osissa Afrikkaa, Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla. Se aiheuttaa tyypillisesti lieviä flunssan kaltaisia oireita tai menee ohi oireettomana.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi