WHO huolestunut ylipainoisten ja liikalihavien lasten määrästä

Maailman terveysjärjestön mukaan epäterveellisen ruoan ja juoman markkinointi on ollut suuri syy ylipainoisten ja liikalihavien lasten määrän kasvussa, erityisesti kehittyvissä maissa.

terveys

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan lapsuusajan liikalihavuus on noussut huolestuttavalle tasolle maailmanlaajuisesti.

WHO:n mukaan ainakin 41 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta on ylipainoisia tai liikalihavia maailmanlaajuisesti. Määrät nousevat nopeiten kehittyvissä maissa.

Ylipainoisten tai liikalihavien alle 5-vuotiaiden lasten määrä on noussut 10 miljoonalla maailmanlaajuisesti vuoden 1990 jälkeen. Kehittyvissä maissa määrä yli kaksinkertaistui vuoden 1990 7,5 miljoonasta vuoden 2014 15,5 miljoonaan globalisaation ja kaupungistumisen siivittämänä.

Lähes puolet alle 5-vuotiaista ylipainoisista ja liikalihavista lapsista asuu Aasiassa ja neljännes Afrikassa.

Tiedot perustuvat lapsuusajan liikalihavuuden lopettamiseen tähtäävän WHO-komitean, ECHON, raporttiin.

– Ylipaino ja liikalihavuus vaikuttavat lapsen elämänlaatuun, kun he kohtaavat joukon esteitä, mukaan lukien fyysisiä, psykologisia ja terveydellisiä seurauksia, ECHO:n puheenjohtaja Sania Nishtar sanoo lausunnossa.

WHO:n mukaan epäterveellisen ruoan ja juoman markkinointi on suuri syy ylipainoisten ja liikalihavien lasten määrän kasvussa, erityisesti kehittyvissä maissa.

Raportin mukaan liikalihavuusepidemia saattaa kumota monia terveydellisiä saavutuksia ympäri maailman. Raportissa kehotetaan hallituksia suosimaan terveellisiä ruokia, fyysistä aktiivisuutta ja terveellistä kouluympäristöä.

Lähteet: Reuters, AFP