yle.fi-etusivu

Onnibusin toimitusjohtaja toivoo kilpailutilanteen nyt paranevan: "Paljon asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa"

Onnibusin toimitusjohtaja kuvailee, kuinka vaikeaa alalle on ollut tulla. Hänen mukaansa hankaluuksia sekä yritykselle että asiakkaille on aiheuttanut etenkin Kampin keskuksen tilanne.

Kotimaa
Kuvassa bussi Kampin liikennekeskuksessa Helsingissä
OnniBus.com

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vie markkinaoikeuden ratkaistavaksi päätöksen, jonka mukaan se epäilee linja-autoalalla useiden yritysten kartellia. Viraston mukaan kielletty menettely on alkanut vuonna 2008 ja jatkunut näihin päiviin saakka. Halpabussikonseptin Suomeen kehittänyt Onnibus on liikennöinyt suurten kaupunkien välillä kesästä 2014.

Kaikista ovista on jouduttu menemään saranapuolelta.

Pekka Möttö

Onnibusin toimitusjohtajan Pekka Mötön mukaan yritystä on jouduttu rakentamaan toimintaympäristössä, jossa on ollut isoja haasteita. Hän epäilee, että kuluttajat eivät edes ymmärrä, millaisia vaikeuksia yrityksellä on ollut.

– Kaikista ovista on jouduttu menemään saranapuolelta. Tämä tutkimus raottaa vähän sitä taustaa, minkälaisten vastusten kanssa on painittu, Möttö kuvailee.

Yhtenä esimerkkinä Möttö mainitsee Helsingissä sijaitsevan Kampin kauppakeskuksen, jossa asioi viikottain keskimäärin 730 000 asiakasta. Keskuksen terminaali on tärkeä lähtöasema linja-autoliikenteelle. Sen toiminnasta vastaa Matkakeskus.

– Siellä ei tieto välity meidän asiakkaille, että mistä mikäkin auto lähtee. Meillä olisi ratkaisu esitetty jo vuosi sitten, mutta mitään ei ole tapahtunut.

– Rahtipuoli kokonaisuutena on oma lukunsa. Siellä on varmasti hyvinkin paljon asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa, Möttö lisää.

Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö.
Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö.Yle

Edessä vuosien valituskierre?

Toimitusjohtaja pelkää, että Kilpailuviraston päätös ei vielä tässä vaiheessa muuta mitään. Edessä saattaa olla vuosien valituskierre, kun markkinaoikeuteen joutuvat yritykset kiistävät syytökset.

– Hyvässä tapauksessa markkinaehtoiset yritykset voisivat viimein tarjota kuluttajalle sellaista palvelua kuin yritykset itse haluavat. Toivon, että ei mene toista neljää vuotta, ennen kuin jotain tapahtuu.