Koe uusi yle.fi

Sipilän, Soinin ja Stubbin avustajat tyrmäävät opposition välttelysyytökset

Oppositiopuolue vihreiden Ville Niinistön mukaan hallituksen johtotroikka on kieltäytynyt yhteisistä televisio-ohjelmista opposition kanssa.

politiikka
Puolueiden puheenjohtajat vaalitentissä.
Yle

Hallituspuolueiden puheenjohtajien erityisavustajat torjuvat jyrkästi opposition välttelyväitteet.

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vihjaaFacebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun), että hallituspuolueiden puheenjohtajat olisivat haluttomia osallistumaan tv-väittelyihin opposition kanssa.

Saimme pyynnön, kun ohjelmaan oli alle viikko aikaa. Tällä aikataululla muutokset eivät olleet mahdollisia.

Sipilän erityisavustaja Riina Nevamäki

Niinistön mielestä hallituksella on asiassa yhteinen linja. Hänen mukaansa Juha Sipilä (kesk.), Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.) lähettävät suoriin tv-keskusteluihin tilalleen aina eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Niinistöstä hallituspuolueiden puheenjohtajat saapuvat auliisti studioon, jos haastattelu on tehty yksin. Hän muistuttaa, että ryhmäjohtajat eivät vastaa hallituksen politiikasta vaan puheenjohtajat.

Ylen A-Talk pyysi Sipilää, Soinia ja Stubbia torstaiksi keskustelemaan oppositiojohtajien kanssa eduskunnan kevätkaudesta. Eduskunta saa keväällä käsiteltäväkseen monia kiistanalaisia lakihankkeita ja leikkauksia, ja oppositio olisi voinut haastaa ohjelmassa hallituksen linjaa.

Pääministeri Sipilä kieltäytyi ensin yhteisestä haastattelusta aikataulusyihin vedoten. Koska Sipilä ei päässyt paikalle, ohjelmaan osallistujia piti harkita uudelleen myös muiden puoluejohtajien osalta.

Puheenjohtajat yhdessä studioon viimeistään huhtikuussa

Juha Sipilän erityisavustaja Riina Nevamäki kiistää, että hallituksessa olisi sovittu yhteistä linjaa tv-esiintymisistä. Hänen mukaansa pyyntö tuli liian myöhään, jotta ohjelma olisi mahtunut pääministerin kiireiseen aikatauluun.

– Hän on lähdössä Venäjälle perjantaina kello kuusi, ja torstai-illaksi oli sovittu jo muuta ohjelmaa. Saimme pyynnön, kun ohjelmaan oli alle viikko aikaa. Tällä aikataululla muutokset eivät olleet mahdollisia, Nevamäki kertoo.

Myös Stubbin erityisavustaja Suvi Aherto ja Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo vakuuttavat, että ohjelmiin tullaan aina, kun ne saadaan mahtumaan puoluejohtajien kalenteriin.

Puheenjohtajien sijaan torstain A-Talkissa eduskunnan vaikeaa kevättä puivat kuuden suurimman puolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Seuraavan kerran puheenjohtajia yritetään saada koolle viimeistään 7. huhtikuuta TV1:n Kohti kuntavaaleja -lähetykseen. Suurin osa puheenjohtajista on jo vahvistanut tulonsa.