Koe uusi yle.fi

Merkelin pakolaispolitiikka repii oman puolueen rivejä

Liittokansleri Angela Merkelillä on entistä enemmän arvostelijoita myös omassa CDU-puolueessa. 44 kristillisdemokraattien kansanedustajaa vaatii nopeita muutoksia Merkelin pakolaispolitiikkaan.

Ulkomaat
Wolfgang Bosbach
Wolfgang Bosbach valittaa kärsivällisyytensä loppuneen. Dan-Erik Ekholm / Yle

Kiistely pakolaispolitiikan linjauksista nousi CDU-kansanedustajien kirjelmöinnin myötä uudelle tasolle. Heidän mielestään Saksa ei enää pysty ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan samaan tahtiin kuin viime vuonna.

CDU:lla on baijerilaisen CSU:n kanssa yhteensä 310 kansanedustajaa.

Yksi allekirjoittaneista on kansanedustaja Wolfgang Bosbach, joka valittaa kärsivällisyytensä loppuneen.

– On totta, että lainsäädäntömme ei tunne mitään ylärajaa tai kiintiöitä turvapaikanhakijoille. Mutta se ei tarkoita sitä, että Saksalla olisi rajattomasti resursseja ottaa pakolaisia vastaan, kotouttaa heidät ja löytää heille töitä, Bosbach sanoi Berliinin kirjeenvaihtajayhdistyksen tilaisuudessa.

Saksalaiset kunnat ja maakunnat tekevät nyt kaikkensa, jotta turvapaikanhakijoille saataisiin katto pään päälle. Bosbachin oma kunta on ostanut pakolaisia varten hotellin, lisäksi hätämajoituspaikkoina käytetään urheiluhalleja, telttoja ja parakkeja.

– Jossain vaiheessa pitäisi vain todeta, ettemme pysty tekemään enempää, Bosbach sanoi.

Merkel hakee kansainvälistä ratkaisua

Liittokansleri Angela Merkel on pyytänyt saksalaisilta kärsivällisyyttä. Merkel on luvannut rajoittaa turvapaikanhakijoiden määrää tuntuvasti, mutta se ei hänen mielestään voi tapahtua rajoja sulkemalla.

Merkel toivoo kansainvälisiä ratkaisuja. Hän vaatii järjestelykeskusten pystyttämistä Kreikkaan ja Italiaan, ulkorajojen parempaa valvontaa, pakolaistaakan jakamista EU-maiden kesken sekä lisää yhteistyötä Turkin kanssa.

Bosbach epäilee EU-keinojen toimivuutta.

– Trendi on päinvastainen. Saksan politiikka ei saa lisäkannatusta, vaan myös perinteisesti liberaalit maat kuten Ruotsi ja Itävalta sulkevat oviaan, hän sanoo.

Bosbachin mielestä liian suuri tulijoiden määrä on este onnistuneelle kotouttamiselle.

– Kun ahdetaan satoja ihmisiä pieneen tilaan tai satoja miehiä sijoitetaan kuplahalliin eikä heillä ole mitään tekemistä, ei ole ihme, jos joku heistä lähtee mieron tielle.

Tärkeitä osavaltiovaaleja tulossa

Saksassa järjestetään maaliskuun puolivälissä vaalit kolmessa osavaltiossa. Viime viikkoina maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle-puolue on noussut mielipidetiedusteluissa.

CDU:n varapuheenjohtaja Julia Klöckner yrittää voittaa vaalit Saksan lounaisosassa Rheinland-Pfalzissa. Hän vaati viikonloppuna Saksan rajoille järjestelykeskuksia, joista pakolaiset jaettaisiin eri puolille maata.

Se tarkoittaisi käytännössä turvapaikanhakijoiden enimmäismäärän asettamista. Klöckner on Merkelin varanainen, joten hänkin siis haastaa Merkelin pakolaispolitiikan.

Merkel on vastustanut enimmäismäärää sillä perusteella, että Saksan perustuslaki takaa turvapaikan poliittisesti vainotuille.

Kansan mielipide muuttunut

Voimakkainta arvostelu on CDU:n sisarpuolue CSU:ssa.

– Haluamme löytää yhteisymmärryksen Merkelin kanssa, mutta tärkeämpää on ratkaisun löytäminen, CSU:n puheenjohtaja, Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer sanoi viime viikolla.

Lausuntoa on tulkittu niin, että CSU vaatii joka tapauksessa rajoituksia.

Saksan parlamentissa Merkelin politiikka saa ainakin toistaiseksi vetoapua vasemmistolta.

Kansalaismielipide on kuitenkin muuttunut sitä vastaan. Yleisradioyhtiö ZDF:n mielipidemittauksen mukaan 56 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että Merkel on hoitanut pakolaisasioita huonosti.

Määrä on seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin joulukuun mittauksessa. Vain 39 prosenttia pitää Merkelin pakolaispolitiikkaa onnistuneena.